A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

Оформлення спадкових прав на земельну ділянку, що перебуває в оренді

Дата: 13.12.2021 13:26
Кількість переглядів: 189

Фото без описуДо Нижньосірогозького бюро правової допомоги часто звертаються громадяни з питанням  щодо оформлення спадкових прав на земельну ділянку, що перебуває в оренді. Що робити, якщо отримав від померлого родича у спадщину земельну ділянку, яка перебуває в оренді? З чого потрібно починати? Спробуймо розібратися.

            Спочатку нагадаймо, що чинним законодавством передбачено два види спадкування:

  • за законом;
  • за заповітом.

            В будь-якому випадку, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення. Так само, які і всі права та обов’язки, які належали спадкодавцю на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті переходять до спадкоємців.

            Фото без описуНайчастіше людей  цікавить чи є смерть орендодавця підставою припинення договору оренди землі. 

            Відповідаючи на це питання слід пам'ятати, що відповідно до ст. 32 Закону України “Про оренду землі” перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи в порядку спадкування не є підставою для зміни умов або припинення договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі. Тобто, за загальними правилами в разі смерті орендодавця договір оренди землі не припиняється. Але такий договір може бути припинено, якщо в самому договорі міститься підстава припинення – смерть орендодавця. Будь- які зміни до договорів оренди, суперфіцію, емфітевзису, земельного сервітуту чи застави із зазначенням нового власника земельної ділянки не вимагається і здійснюється лише за згодою сторіФото без описун договору.

       Другим питанням у цій сфері є: «Чи потрібно повідомляти орендаря про нового власника землі?»

            Так. Особа протягом одного місяця з дня набуття права власності на земельну ділянку зобов’язана повідомити про це орендаря (ст. 148-1 Земельного кодексу України). Однак, за договором оренди може бути передбачено інший термін, впродовж якого особа, яка набула право власності зобов’язана повідомити про це орендаря, тому варто керуватися й умовами договору також.

            Повідомлення надсилається орендарю рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручається йому особисто під розписку. Повідомлення пишеться у довільній формі з урахуванням:

  1. кадастровий номер (за наявності), місце розташування та площа земельної ділянки;
  2. найменування (для юридичних осіб), прізвище, ім’я, по батькові (для фізичних осіб) нового власника;
  3. місце проживання (знаходження) нового власника, його поштова адреса;
  4. платіжні реквізити (у разі, якщо договором передбачена плата за користування земельною ділянкою у грошовій формі).

            Також , дуже часто спадкоємців цікавить питання: «Що роботи, якщо нового власника землі не влаштовують умови чинного договору оренди землі?».

            Кожна зі сторін має право запропонувати зміни існуючих умов договору оренди землі. Проте, така зміна можлива лише за взаємною згодою сторін.

            Внесення змін до договору здійснюється шляхом укладання додаткової угоди до договору оренди землі, яка підлягає обов’язковій державній реєстрації.

            Якщо сторони не досягли згоди щодо зміни умов договору оренди землі, то відповідно до ст. 30 Закону України “Про оренду землі”, спір вирішується в судовому порядку.

            Варто звернути увагу, що зміни до договору оренди набирають чинності з моменту їх державної реєстрації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, а якщо договір змінюється у судовому порядку, то з дня набрання рішенням суду про зміну договору законної сили, якщо в цьому рішенні не встановлено іншого строку, з подальшою державною реєстрацією.

            Крім, того необхідно пам'ятати, що  особа яка набула у порядку спадкування право власності на земельну ділянку має право на отримання орендної плати у повному обсязі згідно з умовами договору оренди за період, який фактично її не отримувала.

               Фото без описуУ разі виникнення питань – звертайтесь до Нижньосірогозького бюро правової допомоги.

Наша адреса: вул. Садова, 10 смт. Нижні Сірогози.

Ми працюємо  з понеділка по четверг з 8-00 до 17-00 та в п’ятницю з 8-00 до 16-00 (без перерви).

 

Відділ «Нижньосірогозького бюро правової допомоги» Каховського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь