A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

По-новому почали харчуватися здобувачі освіти опорного закладу Нижньосірогозький ліцей

Дата: 14.01.2022 15:54
Кількість переглядів: 785

Яке ж воно «нове меню»?

«Смачне - корисне -  збалансоване».

Фото без описуОдразу після зимових канікул  здобувачі освіти опорного закладу Нижньосірогозький ліцей, відповідних категорій, почали харчуватися  по-новому.

Змінилися норми харчування, у стравах обмежується кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, зменшена кількість соків, знижені норми споживання хліба та картоплі, збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м'яса, риби, круп та бобових, овочевих салатів. Кількість жирів, білків, вуглеводів, вітамінів, енергетична калорійність продуктів повинна бути такою, щоб  діти отримали стільки енергії, скільки вони її витрачають і щоб були здоровими. Також двотижневе меню для школярів замінили на чотиритижневе для різних сезонів, додали й традиційні українські рецепти.

При розробці 4-х тижневого меню за основу взяли рецепти з довідника страв для шкільногоФото без опису харчування відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка. У нове меню  ввели такі страви: запечена риба з морквою та цибулею у соусі «Бешамель», скрамбл, куліш з курячим м’ясом, курячі нагетси, шпундра з куркою,  рис з кмином, лобіо з квасолі, запіканка пшоняна з гарбузом та ягідним кюлі, різноманітні пасти, паелья, соуси з використанням спецій та ароматних трав,  запіканка сирна з бананом та сметаною тощо.  Також у меню є різні салати з морквою, каррі та соусом «Вінегрет», йогурти, овочі та фрукти. Калорійність сніданку складає- 25-30% від добової потреби, а обіду – 30-45%. Діти найчастіше віддають перевагу наступним стравам:  печені по-домашньому з куркою, курячим нагетсам, запіканкам, фрикаделькам з риби, салатам, тушкованим овочам,стравам з курятини.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Не секрет, що діти набувають харчових звичок не лише у школі, але й вдома. А говорити про те, що українці мають культуру здорового харчування, поки не доводиться. Тому наше спільне завдання- виховання тренду здорової їжі. Якщо й батьки почнуть заохочувати своїх дітей їсти більш корисну їжу, а деякі страви з оновленого меню включать у свій домашній раціон, то з часом діти стануть не лише здоровішими, а й розумнішими. Адже згідно дослідженням ЮНІСЕФ, правильне харчування мотивує дітей не тільки відвідувати школу, а й краще навчатися.

На даний час проводиться тендерні процедури закупівлі харчових продуктів для харчоблоку опорного закладу та обраховується вартість сніданку.

Продовжується мультипрофільне харчування за двома меню на вибір для учнів, які харчуються за кошти батьків. З 01 лютого планується також введення ще більше нових страв до такого меню. Буде запропоновано опитування серед дітей та батьків щодо вибору запропонованих страв за збірником Є. Клопотенка.

Так, є учні, яким деякі нові страви  не подобаються, але поступово треба змінювати харчові звички. Від якості харчування залежить здоров’я дитини. Кроки, які робить держава, щоби покращити шкільне харчування, – це однозначно добре, адже нове шкільне -це пріоритети здоров'я дітей та потенційно здорову націю.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь