A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

Від Наукового товариства до Малої академії наук

Дата: 26.04.2021 11:46
Кількість переглядів: 472

Одним із головних завдань, яке стоїть перед педагогічним колективом опорного закладу Нижньосірогозький ліцей - є створення сприятливих умов для виявлення, підтримки та розвитку обдарованих та талановитих дітей.

З метою всебічного розвитку інтелектуального і творчого потенціалу талановитих дітей та підлітків, залучення обдарованої молоді до науково-дослідницької діяльності, піднесення статусу обдарованих дітей на педагогічній раді затверджено шкільну програму «Обдарована дитина», у межах програми вчителями складено план роботи з обдарованими учнями, організовано діяльність консультаційного пункту «Обдарованість».

Учні ОЗ Нижньосірогозький ліцей традиційно приймають участь в районних, шкільних предметних олімпіадах. Результатом роботи педагогічного колективу є призові місця на районному етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад, конкурсах, турнірах, конкурсі-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України.

Велику роль у навчанні школярів конструюванню, моделювання та захисту своїх проєктів відіграє Наукове товариство старшокласників, що є добровільним, науково-творчим об’єднанням. У закладі діють три секції НТС: біології та екології, географії з краєзнавством, фізики. Основним завданням секцій є виявлення та підтримка інтелектуально та творчо обдарованої молоді, залучення її до науково-дослідницької та експериментальної роботи, формування активної громадянської позиції, виховання наполегливості, вміння формувати та відстоювати власну думку.

Адміністрація закладу докладає зусилля для створення такої матеріально-технічної бази, яка б стимулювала учнів до пізнавальної активності, дослідницької діяльності і наукової творчості. Отримано нове обладнання та  дидактичні засоби для кабінетів природничо-математичного циклу. За результатами участі у  проєкті «Оснащення обладнанням для навчальних кабінетів і STEM-лабораторій» від Міністерства освіти і науки України було отримано STEM-лабораторії для кабінетів фізики, хімії, біології з мультимедійним обладнанням, цифровими вимірювальними комп’ютерними комплексами, лабораторною технікою і комплектами для проведення експериментів і досліджень.

Під керівництвом вчителя біології й екології  Ганни Пантелей учні-члени секції НТС «Біологія та екологія» отримують додаткову освіту, проводять дослідження та приймають активну участь у позашкільних заходах та конкурсах.  Учні 7-х класів є учасниками дистанційної творчої лабораторії  «Юний дослідник» за напрямком «Біологія». Вони опановують пізнавальний онлайн-курс «Як стати дослідником».

Наймалюк Дар’я, учениця 9-А класу, пройшла  курс «Основи генетики» у рамках Всеукраїнської профільної школи з біології Малої академії наук України.   

Для підготовки до конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт, юні науковці взяли участь у відповідних вебінарах.

Цьогоріч Ганна Григорівна  залучила членів секції до участі у різних конкурсах Малої академії наук України.

За результатами відкритого  Всеукраїнського конкурсу «МАН-ЮНІОР-ЕРУДИТ» за номінацією «Екологія» 31 учень отримав сертифікати І ступеня, 1 – сертифікат ІІ ступеня та подарунки від організаторів конкурсу. Чотири випускники закладу  прийняли участь в обласному конкурсі «Я є і буду», організованому комунальним закладом «Мала академія наук» Херсонської обласної ради до Всесвітнього дня боротьби з раком, для якого підготували творчі роботи за  номінацією «Електронна презентація».

Члени секції біології та екології досліджують питання, пов’язані із довкіллям та його впливом на організм та здоров’я людини. Презентація результатів творчих здобутків школярів була проведена під час секційного Свята науки «Юні науковці – майбутнє України». На творчий звіт науково-дослідницьких робіт, яке пройшло в онлайн форматі, учениці  9-х класів Кривіцька Юлія, Сташко Валерія і Наймалюк Дар’я підготували відеоролики, де   продемонстрували  власні здобутки.

З метою ознайомлення здобувачів освіти з природничими науками в ОЗ Нижньосірогозький ліцей створено секцію географії з краєзнавством, яку очолює вчитель географії і природознавства Лариса Пендак.  Під  вмілим керівництвом педагога учні 6-8 класів навчаються проводити метеорологічні, геоботанічні і фенологічні спостереження за природою  Сірогозщини. Результати своїх досліджень юні природолюби фіксують в календарях погоди, щоденниках  практичних спостережень, вчаться опрацьовувати зібрані дані. Щорічно школярі є учасниками екскурсій до  метеорологічної станції Нижні Сірогози. Старшокласники досліджують  демографічну ситуацію в Україні, релігійний склад Сірогозщини. Члени секції географії з краєзнавством беруть активну участь у різноманітних природничих конкурсах та олімпіадах: шкільній олімпіаді з географії, Міжнародній природничій грі «Геліантус», Всеукраїнському конкурс «Година Землі».

Секція Наукового товариства старшокласників «Фізика» відкрилася у 2020 році під керівництвом вчителя фізики та астрономії Олександра  Артеменко. До її  складу ввійшли учні 7-9-х класів, які обрали для себе основним напрямком досліджень питання енергозбереження в країні та світі в цілому.  Освітня діяльність учнів тісно пов’язана з екологією, оскільки поряд з теоретичними знаннями з   питань отримання, накопичення і передачі енергії вони вивчають можливості раціонального використання поновлювальних та непоновлювальних природних ресурсів. З метою зацікавлення учнів раціональним та дбайливим використанням енергоресурсів, інтересу до природничих наук Олександр Сергійович формує в дітей уміння самостійно працювати з науково-популярною та довідниковою літературою. 

Члени секції з фізики були залученні до проєкту «Енергоефективні школи: Абетка з основ житлово-комунального управління» – курсу, який формує навички ресурсозбереження та раціонального споживання житлово-комунальних послуг. Практичний компонент курсу побудований у формі ділової гри «Розумний будинок», де кожен учень має своє житло і виконує роль співвласника. Свої здобутки юні дослідники презентували  в мініпроєктах у формі листівок «Бережіть енергію вдома!». Активними були учні й у всеукраїнських конкурсах: Всеукраїнському фізичному конкурсі «Левеня 2021», Всеукраїнському конкурсі «Як це працює?».

Своїми напрацюваннями члени Наукового товариства старшокласників діляться з однокласниками та молодшими школярами. Юні дослідники популяризують науку, створюючи стіннівки, буклети, санбюлетні, екологічні та краєзнавчі фоторепортажи, мультимедійні презентації, які поширюються під час усних журналів, позакласних заходів, тематичних місячників, Свята науки. Ініціюють природоохоронні акції («Утилізуй батарейку вірно!», «Зробимо селище чистим») передають знання, приймаючи участь у волонтерських акціях, в екологічній агітбригаді. Юні біологи-екологи створили Літопис природи рідного краю з 5 станцій екологічної стежини і прилеглих територій, який затвердили на засідання селищної ради у 2020 р.  

Отже, побажаємо юним науковцям, щоб ніколи не згасали прагнення до нових знань, хай завжди їх супроводжує творчість і натхнення!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь