A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

Майстер-клас «Формування соціальної компетентності учнів через використання сучасних освітніх технологій на уроках історії та правознавства»

Дата: 26.04.2021 13:14
Кількість переглядів: 423

Фото без описуЗ метою підвищення методичного та практичного рівня професійної компетентності вчителів, визначення ефективних шляхів формування соціальної компетентності учнів на уроках історії, підвищення ефективності процесу навчання як основи розвитку особистості 23 квітня 2021 року у режимі онлайн на платформі ZOOM відбувся майстер-клас учителя історії та правознавства Вербівського ліцею Олени Білокриницької з теми «Формування соціальної компетентності учнів через використання сучасних освітніх технологій на уроках історії та правознавства».

На початку заходу, активізуючи учасників до роботи, Олена Миколаївна провела вправу знайомство «Яка я історична особа?», де кожен учитель висловив думку, з якою історичною особою він себе асоціює.

Презентуючи свій досвід роботи, вона зазначила, що велику роль у формуванні соціальної компетентності здобувачів освіти відіграє курс суспільствознавство. Саме він покликаний сприяти формуванню особистості, якій притаманні демократична громадянська культура, усвідомлення взаємозв’язку між ідеями індивідуальної свободи, прав людини та її громадянської відповідальності.

За допомогою вправи «Згадаймо разом» учасники заходу опрацювали поняття «компетентність», структура, види компетентностей, ключові та предметні компетентності.

Учитель ознайомила присутніх із етапами формування соціальної компетентності: діагностично-планувальним, організаційно-формувальним, оцінювально-результативним та процесами організації освітньої діяльності на кожному з них. Акцентувала увагу колег на тому, що широкі можливості для формування соціалізації дають групові форми роботи на уроці, інтерактивні навчальні технології.

Учасникам заходу були представлені інтерактивні методи групової діяльності для розвитку в учнів соціальної компетентності: метод колективного обговорення, соціо-економічного розшарування, ситуативного моделювання, симуляції. Зокрема, Олена Миколаївна зупинилася на таких методах, прийомах і вправах, як: «Активне слухання», «Очікування та досягнення», рольова гра , «Інсерт», «Лист», «Хрестики-нулики», «Фішбоун», «Дискусійне кафе».

Окрему увагу спікер приділила інтернет-ресурсам для дистанційного навчання, способам отримання зворотнього зв'язку від школярів, а також досвід використання якісних онлайн-сервісів під час карантинних заходів. Зокрема поділилася досвідом роботи з інтернет-сервісом мультимедійних інтерактивних вправ LearningApps, що дає широкі можливості зробити навчання якіснішим, цікавим, доступним для учнів.

Наприкінці виступу за допомогою вправи «Хмаринка слів», учасники долучилися до визначення ключових понять теми майстер-класу.

Підсумовуючи, Олена Миколаївна зазначила, що однією з відмінних рис історії як навчальної дисципліни є формування в учнів соціальної компетентності, що дозволяє майбутньому громадянинові знайти своє місце в суспільстві, розуміти сутність процесів, які відбуваються у повсякденному житті та їх суспільно-історичні корені.

Своїм досвідом роботи з даного питання поділилася також Тетяна Дереза, вчитель історії Вільненського ліцею та Лариса Шурін, вчитель історії Новоолександрівського ліцею.

Проведений майстер-клас підвищив рівень професійної обізнаності вчителів щодо формування соціальної компетентності на уроках історії. Змістовий компонент заходу націлив фахівців на використання різних форм роботи для досягнення очікуваних результатів.

Модератор заходу, консультант Нижньосірогозькиого центру професійного розвитку педагогічних працівників Валентина Серган наголосила, що такий обмін досвідом стимулює педагогів до подальшого оволодіння новими освітніми технологіями та сприяє використанню креативності у підготовці та проведенні уроків історії та правознавства.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь