Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

Вшанували пам’ять жертв Великого терору - масових політичних репресій 1937-1938 років

Дата: 14.05.2021 11:48
Кількість переглядів: 171

Фото без описуСьогодні, напередодні Дня пам'яті жертв політичних репресій, селищний голова Дмитро Такаджи разом із заступниками та керівниками відділів селищної ради вшанували пам’ять жертв Великого терору - масових політичних репресій 1937-1938 років, поклавши квіти до пам’ятного знаку жертвам Голодомору 1932 - 1933 років та політичних репресій.

Вони  вшанували пам’ять жертв політичних репресій, які загинули від рук сталінських катів, тих, хто був ув’язнений у концтаборах або засланий у далекі безлюдні землі, знищених радянською владою священиків та віруючих, розкуркулених селян, розстріляну інтелігенцію, закатованих патріотів хвилиною мовчання.

Точну кількість жертв тоталітарного режиму досі визначити неможливо. Деякі фахівці вважають, що за період від початку 20-х і до кінця 80-х років ХХ століття в Україні було заарештовано майже 1,5 мільйона осіб. Велику кількість із них було розстріляно, інші пройшли тюрми, заслання, вислання, каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах. Терор і репресії зачепили майже всі верстви українського населення: науковців, політиків, військових, священиків, представників культури, селянство.

Особливо жорстокі репресії чинились сталінським режимом та його провідниками в Україні у 30-х роках. Зокрема, в 1937-1938 роках в Україні було засуджено 197 617 осіб, з них до страти - 122 237 громадян. Левову частку цих вироків виносили саме «трійки» НКВС. Впродовж десятків років радянська влада ретельно приховувала сліди своїх злочинів: на місцях поховань зводилися режимні об'єкти КДБ, землю заливали бетоном, місцевість розрівнювали бульдозерами й висаджували дерева.

Один із трагічних символів тієї доби є київська Биківня. У Биківнянському лісі знаходиться найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій. Тут був об'єкт спеціального призначення НКВС, де у кінці 30-х - в 40-х роках відбувалися масові захоронення розстріляних та закатованих. За даними науковців, у Биківнянському лісі поховано близько 100 тисяч репресованих комуністичною владою.

Ми не маємо права забувати, яку страшну трагедію довелось пережити нашому українському народу. Ми зобов'язані вічно берегти пам'ять про наші великі жертви, знати їхню причину і твердо дбати, аби трагедії минулого ніколи не повторилися на нашій землі.

Світла пам'ять жертвам політичних репресій.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь