A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

На Херсонщині діє урядова програма підтримки розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства

Дата: 30.08.2021 13:39
Кількість переглядів: 291

Фото без описуСьогодні селищний голова Дмитро Такаджи разом із заступниками та керівниками відділів і комунальних підприємств селищної ради взяли участь в обласній селекторній нараді щодо обговорення шляхів вирішення актуальних питань області, яку провів очільник Херсонщини Сергій Козир.Фото без опису

Першим питанням обговорили надання підтримки розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства. Сільгоспвиробники, які працюють в даних сферах, можуть отримати державну фінансову підтримку на безповоротній основі. 

Фото без описуВ. о. директора Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення ОДА Маргарита Степанова розповіла: 

“У 2021 році на підтримку агропромислового комплексу в державному бюджеті передбачено 4,5 млрд грн, з яких на підтримку розвитку галузі садівництва, ягідництва та виноградарства - 450 млн грн. З 26 травня при Департаменті працює обласна комісія, яка приймає та опрацьовує документи для компенсації витрат підприємцям”.

Фермери, які бажають взяти участь у програмі, мають звернутися до 15 жовтня до цієї комісії та подати необхідні документи, а саме (за посиланням можете знайти зразок цих документів): 

Підтримка надається за такими напрямками: 

  • Фермерам, які закладають плодово-ягідні насадження, виноградники та хмільники. Вони можуть отримати безповоротну компенсацію на витрати, здійснені протягом 1 жовтня 2020 року - 30 вересня 2021 року;
  • Підприємцям, які займаються переробкою в зазначених сферах. Вони можуть отримати 50% компенсацію. 

Також обговорили питання готовності закладів освіти Херсонщини до нового навчального року.  

Фото без описуЗа словам в.о. начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Ніни Левенець, цьому питанню приділялося багато уваги та були визначені конкретні завдання, які дозволили активізувати діяльність громад по створенню якісних умов для навчання:

«Всі заклади освіти Херсонщини оглянуто комісіями і вони готові розпочати новий навчальний рік, окрім Каховського аграрного коледжу, де за рішенням суду навчальний процес зупинений. На даний час справа знаходиться на розгляді в апеляційному суді. Також завершено всі поточні ремонти, що були заплановано на 552 об’єктах та більше 50% капітальних ремонтів із 157 запланованих».

На останок розглянули впровадження проєкту «Агро Варта» на Херсонщині. 

«Агро Варта» полягає у створенні електронної платформи для покращення ефективності організації збирання та утилізації використаних пакувальних матеріалів і тари з-під ХЗЗР, дозвіл на реалізацію якої було отримано від Антимонопольного комітету України. 

Фото без описуЯк розповів директор Департаменту захисту довкілля та природних ресурсів облдержадміністрації Олександр Ставнійчук, діючими нормативно-правовими актами законодавства України суворо заборонено викидати або безконтрольно накопичувати використану тару з-під ХЗЗР, оскільки вона підлягає обов’язковій передачі спеціалізованим підприємствам для подальшої утилізації:

«В Україні вперше за часів незалежності Європейською Бізнес Асоціацією та компаніями-лідерами у виробництві пестицидів впроваджено можливість подолання проблеми неналежного поводження з використаною тарою з-під хімічних засобів захисту рослин. Проєкт має назву «Агро Варта». Ця електронна платформа дозволяє швидко та зручно здійснити безкоштовне приймання у фермерів використаної тари хімічних речовин. Для цього аграрію достатньо лише здійснити телефонний дзвінок, вказати в заявці дату та місце передачі використаної тари та упродовж короткого проміжку часу отримати підтверджувальні документи та гарантію подальшого безпечного поводження з переданими відходами». 

Окрім того, є й перевага для відповідальних фермерів, які правильно утилізують тари від небезпечних хімзасобів. Їм пропонуватимуть знижки на закупівлю агрохімікатів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь