A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

Про залучення державної підтримки на розвиток галузі бджільництва в області

Дата: 20.09.2021 17:08
Кількість переглядів: 136

Фото без описуГалузь бджільництва сьогодні є однією з найбільш динамічних в аграрному секторі.

Так, за останні п’ять років кількість бджолиних сімей збільшилося вдвічі і станом на 01 січня 2021 року їх налічується 87,4 тис. шт. у всіх категоріях господарств.

Виробництво меду в області на рівні 2 тисяч тонн, що майже в 2 рази більше ніж у минулому році, у тому числі у сільськогосподарських підприємствах – майже 7,0 тонн, у господарствах населення – 1790 тонн.

У поточному році через непередбачуваність погодних факторів, зокрема дощові періоди та спека 30-35 градусів, недобір меду з акції склав до 40%, а липи до 50%. Втім, у цих умовах була ключова медоносна культура – соняшник. Крім того, розширена медоносна база за рахунок  багаторічних насаджень, луків, травостою в ярах, навколо озер та річок, тому, що більшість дикоросів, особливо трави, менше схильні до кліматичних змін, ніж посівні культури.

Збільшення виробництва меду сприяло зростання об’ємів експорту.

Так, у 2020 році з Херсонщини проекспортовано 3,3 тис. тонн меду, що на 51% більше ніж у 2019 році (2,2 тонн). У минулому році мед експортувався до 7 країн. Основні обсяги експорту херсонського меду направлялись до США та Іспанії. При цьому основний імпортер херсонського меду - США збільшив закуплені обсяги у 2020 році майже в 3 рази (2020 рік – 1978,2 тонни; 2019 рік - 697,4 тонни).

У поточному році в області підтримано реалізацію новітніх інформаційних технологій розвитку галузі бджільництва від компанії Grand expert – як важливого чинника  взаємодії пасічників, аграріїв та органів місцевої влади. Дана платформа спрощує процедуру сповіщення аграріїв та пасічників про кочівлю пасік, обробітку полів, що попереджає факти масового отруєння бджіл.

Підписано Меморандум про співпрацю з віце-президентом громадської організації «Гранд Експерт» Міжнародний моніторинг процесу хімічної обробки рослин» та головою Херсонської обласної державної адміністрації, задля об’єднання зусиль, спрямованих на організацію проведення просвітницької роботи, збільшення рівня обізнаності агровиробників та застосувати систему комунікації бджолярів та аграріїв «GrandExpert».

На сьогодні майже тисяча пасічників зареєструвалися на даній Інтернет платформі, які мають інформацію щоденного моніторингу розташування пасік, обробітку медоносних посівів на території області та України.

У поточному році, відбулися зміни в нормативно-правових актах з питань бджільництва, за якими пасічники працюють у поточному році, затверджено:

         – новий Порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки,

         – Порядок реєстрації пасіки,

         – та Інструкція з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин.

Так, підтримка галузі бджільництва добре зарекомендувала себе в країні, а також на Херсонщині. У минулому році 839 пасічників, отримали 6,1 млн. гривень за наявні 30,5 тис. бджолосімей.

У поточному році очікується майже 1000 учасників напрямку, на загальну суму 9,0 млн. грн., що забезпечить новий поштовх для розвитку становлення галузі.

До 01 жовтня 2021 року фізичні особи та суб’єкти господарювання, які є власниками бджолосімей, подають документи за місцезнаходженням пасіки до виконавчого органу відповідної сільської, селищної, міської ради.

До 15 жовтня органи місцевого самоврядування складають відомість фізичних осіб та суб’єктів господарювання, які є власниками бджолосімей і мають право на отримання дотації за бджолосім’ї та подають її Департаменту для подальшого опрацювання. 

Важливо відмітити, що документи для отримання спеціальної бюджетної дотації за наявні бджолосім’ї суб’єктами господарювання подаються за місцезнаходженням пасіки до відповідної сільської, селищної, міської ради. Натомість,  реєстрація пасіки відбувається в органах місцевого самоврядування за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, інформація про яку вноситься до журналу обліку пасік, який ведеться у громаді.

Підсумовуючи вище викладене, закликаємо застосовувати дієві новітні технології галузі бджільництва в районі та в громадах, з метою уникнення негативних ситуацій в області, пов’язаних з фактами протруєння бджіл, та створити, спільно з Держпродспоживслужбою, умови для реалізації на місцях напрямку державної підтримки за наявні бджолосім’ї,  з максимальною участю всіх потенційних операторів ринку.

Презентація (завантажити)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь