Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

На засіданні постійної комісії з питань освіти, культури, молоді та спорту селищної ради схвалено проєкт програми «Розвиток людського капіталу Нижньосірогозької селищної територіальної громади на 2021-2027 роки».

Дата: 26.10.2021 17:14
Кількість переглядів: 161

Фото без описуСьогодні, 26 жовтня, голова комісії, начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту селищної ради Наталія Вязова провела засідання постійної комісії з питань освіти, на якому розглянуто програму «Розвиток людського капіталу Нижньосірогозької селищної територіальної громади на 2021-2027 роки».

За останні роки відбулося поступове зменшення вступу студентів до закладів вищої освіти, що пов’язано зі скороченням чисельності випускників закладів загальної середньої освіти, виїздом абітурієнтів в інші регіони та неспроможністю батьків оплачувати навчання дітей.

Це спричинило виникнення проблеми по забезпеченню досвідченими, висококваліфікованими кадрами окремих галузей діяльності селищної ради, особливо на рівні сільських громад, зокрема, медицини та освіти. Старіння ж кадрів та їх нестача, призвели до гострої потреби у спеціалістах.

В громаді проведено аналіз існуючої потреби ринку праці у педагогічних та медичних працівниках. Встановлено не лише кількісні, а й якісні потреби – напрямки підготовки фахівців та їх спеціальності, спеціалізації.

І, сподіваємось, що впровадження регіонального замовлення на підготовку фахівців з гостродефіцитних спеціальностей дасть змогу вирішити проблему з формування людського капіталу Нижньосірогозької селищної територіальної громади. Для якісної підготовки кадрів проаналізовано існуючу освітню інфраструктуру, що може забезпечити підготовку кадрів відповідно до регіонального замовлення.

У сфері підготовки педагогічних працівників очікується щорічний обсяг регіонального замовлення на рівні 3 осіб (з урахуванням кількості наявних вакансій та коефіцієнта старіння педагогічних кадрів), у сфері медичних фахівців – 2. При такому підході протягом семи років у громаді буде сформовано кадровий потенціал працівників з гостродефіцитних спеціальностей, що у свою чергу допоможе зменшити дефіцит кадрів.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми становить 642,682 тис.грн., з яких: 160,929 тис.грн. - кошти обласного бюджету; 481,753 тис.грн. - кошти селищного бюджету.

Фінансування та підготовка фахівців в обраних ЗВО буде здійснюватися на підставі укладання 4-сторонньої угоди цивільно-правового характеру між: обласною державною адміністрацією; виконкомом селищної ради; навчальним закладом та абітурієнтом або уповноваженою ним особою.

Однією з умов укладання угоди на навчання є обов’язковість відпрацювання випускником, фінансування здобуття вищої освіти, яке було здійснено у рамках Програми, не менше 3-х років на рівні сільської місцевості.

Пріоритет при відборі місця роботи буде надано селищній раді, де мешкає абітурієнт та від якої направлявся на навчання.

Нижньосірогозька селищна рада бере на себе гарантію щодо забезпечення молодого фахівця першим робочим місцем та житлом під час роботи.

Гадаємо, що дана Програма сприятиме зменшенню міграції молоді до інших громад, районів, областей України та, у найближчому майбутньому, зменшить дефіцит кадрів у населених пунктах громади.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь