Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

Новітні напрямки державної підтримки для окремих категорій агровиробників обговорили на селекторній нараді

Дата: 09.11.2021 16:43
Кількість переглядів: 273

Фото без описуДля розвитку агропромислового виробництва у 2021 році за багаторазовими пропозиціями Херсонської області, вперше за 30 років незалежності України, Урядом започатковані та реалізуються новітні напрямки державної підтримки аграріїв.

Зокрема, це стосується агровиробників, які вирощують картоплю та гречку, а також здійснюють свою діяльність на меліоративних землях. Питання отримання такої фінансової підтримки, безпосередньо, аграріями Херсонщини обговорили під час обласної селекторної наради, в якій взяв участь селищний голова Дмитро Такаджи разом із заступниками та керівниками відділів селищної ради.Фото без опису

Для розвитку агропромислового виробництва у 2021 році за багаторазовими пропозиціями Херсонської області, вперше за 30 років незалежності України, Урядом започатковані та реалізуються новітні напрямки державної підтримки аграріїв. Зокрема, це стосується агровиробників, які вирощують картоплю та гречку, а також здійснюють свою діяльність на меліоративних землях. Питання отримання такої фінансової підтримки, безпосередньо, аграріями Херсонщини обговорили під час селекторної наради. 

Фото без описуВ.о. директора Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення – Маргарита Степанова зазначила: «Для Херсонщини підтримка агровиробників, технологія вирощування продукції яких зосереджена, в першу чергу на зрошуваних землях – це фактор мінімізації негативного впливу погодних умов та отримання гарантованих врожаїв». Окрім того, за її словами завдяки впровадженню додаткових фінансових технологій в розвиток галузі ми отримаємо зростання виробництва валового продукту в області щороку майже на 15 млн грн. А це в свою чергу сприятиме збільшенню надходжень до місцевих бюджетів та ефективному використанню потенційних можливостей.

За рішенням Уряду державна підтримка у вигляді бюджетної дотації надається у розмірі до 25% вартості витрат (без ПДВ), для реконструкції існуючих та/або будівництва нових зрошувальних систем, за введені в експлуатацію внутрішньогосподарські зрошувальні системи з використанням зрошення дощуванням або краплинного зрошення. Загалом підтримка надається в розмірі 7,5 тис. грн - на 1 га оброблюваних земель без урахування поливної техніки, 19,5 тис. грн - на 1 га з урахуванням і 18 750 грн - на 1 га оброблюваних угідь для краплинного зрошення. 

Також право отримати державну підтримку надається виробникам, які побудували нові холодильники для зберігання власної вирощеної картоплі. Це картоплесховища та цехи первинної переробки власно вирощеної продукції. Аграрії можуть отримати компенсацію у розмірі до 50 % вартості будівництва об’єктів, які введені в експлуатацію в період з 1 листопада 2020 року по 31 жовтня поточного року. Щороку в області нарощуються показники виробництва цієї продукції і площі під її посадки. Зокрема, у 2021 році всіма категоріями господарств викопано 460 тис. тон картоплі, що більше практично на 65% в порівнянні з минулим роком. 

Державна підтримка надається і виробникам нішевих культур - гречки, жита, проса та вівса. І хоч на Херсонщині гречка не належить до провідних сільськогосподарських культур виробництва, аграрії області все ж вирощують її, застосовуючи новітні аграрні технології. Лише цього року зібрано 400 т з площі 300 га, що майже на 2% більше за минулий. А тому надання такої підтримки для аграріїв буде стимулом для нарощення обсягів виробництва і розширення асортименту. З метою реалізації даного напрямку Наказом департаменту агропромислового розвитку та зрошення обласної державної адміністрації створена комісія з прийняття рішень про виплату бюджетних субсидій. Документи аграріям необхідно подати обласній комісії до 15 листопада поточного року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь