A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

До уваги жителів громади надаємо роз’яснення із земельних питань  

Дата: 17.11.2021 12:14
Кількість переглядів: 470

 

 Фото без описуУ звязку з частими зверненнями громадян із питання прийняття на сесії селищної ради рішень про  надання двом і більше особам на одну і ту ж земельну ділянку дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність орієнтовною площею 2,00 га для ведення особистого селянського господарства із земель комунальної власності розяснюємо, що отримання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки не означає позитивного рішення про надання її у власність, а є лише початковою стадією процедури безоплатного одержання у власність земельної ділянки із земель комунальної власності.

    Орган місцевого самоврядування не має права визначати пріоритетність того чи іншого заявника на стадії надання дозволу на розробку проекту землеустрою на одну й ту ж саму земельну ділянку. На одну земельну ділянку може бути подано декілька заяв аж до того часу, поки не надійде на розгляд та затвердження погоджена та зареєстрована належним чином проектна документація разом із витягом із Державного земельного кадастру.

       Вичерпні підстави для відмови у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою визначені частиною сьомою статті 118 Земельного кодексу України. Чинним законодавством не передбачено право селищної ради відступати від положень ст.118 Земельного кодексу України, в тому числі не передбачено й прийняття  радою рішення про відмову у задоволенні вимоги, порушеної в заяві про надання дозволу на розробку проекту землеустрою, у зв'язку з відведенням земельної ділянки іншій особі. 

      Як свідчить судова практика,  орган місцевого самоврядування має правові підстави для надання двом особам дозволу на розроблення документації із землеустрою на одну і ту ж земельну ділянку, оскільки отримання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки не означає позитивного рішення про надання її у власність/користування. Законодавством не визначено такого стану земельної ділянки як її перебування у стані «відведення» та не передбачає відмову у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою у зв’язку із наданням такого дозволу іншій особі. Тому заявники мають рівне право розробити проекти землеустрою, подальше затвердження яких відбувається із кінцевим визначенням особи, що отримає право власності або користування (оренду) на ділянку. Відтак, у органу розпорядження землею немає підстав вважати пріоритетність того чи іншого заявника на стадії надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

   З огляду на вищезазначене при прийняті відповідних рішень селищна рада попереджає заявників  про ризик фінансових втрат,  у разі не затвердження проекту землеустрою у випадках, передбачених  чинним законодавством на стадії безпосереднього оформлення речових прав при наявності двох і більше заявників на одну і ту саму земельну ділянку.

     Селищна рада не може прийняти рішення про передачу у приватну власність двом окремим громадянам однієї і тієї ж земельної ділянки, так як це суперечить вимогам землеустрою, та сприяє позбавленню одного з них можливості завершити розпочату ним відповідно до вимог чинного законодавства процедуру отримання у власність земельної ділянки.  Спірним сторонам доведеться в судовому порядку захищати своє цивільне право у разі його порушення.  Відповідно до  ч.1 ст.15, ч.1 ст.16 ЦК кожна особа  має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

    Є випадки, коли окремі громадяни десятиліттями використовували землю безоплатно, не оформляючи прово користування/власності. Ці земельні ділянки значаться вільними, бажаючі  подають документи  і в законний спосіб починають оформлення. Особи які «самозахватом» використовували цю землю обурюються. А чому до цього часу зволікали з оформленням?

     Також, є непоодинокі випадки, коли селищною радою надано дозвіл, земельна ділянка по публічній карті значиться як вільна, людина отримує рішення  з дозволом, починає виготовляти проект, а в цей час надходить вже погоджений проєкт на цю земельну ділянку на підставі виданого рініше наказу обласного управління Держгеокадастру і вплинути на цю ситуацію селищна рада не може. І знову законний спосіб -  захист власних інтересів в судовому порядку.

         З огляду на вищезазначене просимо з розумінням ставитися до роботи спеціалістів із земельних питань, адміністраторів відділу ЦНАП, які є посадовими особами місцевого самоврядування і  діють  лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь