Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

Сьогодні у Центрі надання соціальних послуг всі відвідувачі мали змогу ознайомитися з історією походження Державного Герба

Дата: 18.02.2022 16:20
Кількість переглядів: 192

Фото без опису18 лютого у комунальній установі «Нижньосірогозький центр надання соціальних послуг» проведено день відкритих дверей до Дня Державного Герба України, всі відвідувачі мали змогу ознайомитися з історією походження герба, дізнатися різні цікаві факти.

Виникнення національних гербів припадає на період об’єднання європейських держав у Новий час. Герби держав створювалися за різними принципами — десь це були давні символи певного територіального утворення, яке увійшло до складу єдиної (централізованої) держави, десь створювався зовсім новий герб.

Основою герба України є тризуб — Знак Княжої Держави Володимира Великого. Існує до 30 теорій походження і значення тризуба.

У різних варіаціях він з’являється на монетах, печатках, клеймах князів роду Рюриковичів із часів Святослава Ігоровича. Учені тлумачать ці зображення по-різному: як символ державної влади, як церковну емблему, як монограму, як орнамент. Багато вчених вважають тризуб родовим знаком самої родини Рюриковичів. Походження символу породило багато версій. Низка фахівців вважають тризуб схематичним зображенням птаха (зокрема, сокола, ворона, голуба). Дехто бачить у тризубі корону. Інші вважають тризуб символом християнської Трійці.

Уперше необхідність створення власного державного герба постала перед Україною після Лютневої революції 1917 р. та створення Української Центральної Ради Після проголошення Україною незалежності 24 серпня 1991 р. та її підтвердження на Всеукраїнському референдумі постало питання про зміну старого герба радянського зразка.

У 1992 р. Верховна Рада України затвердила сучасний Державний Герб України, розроблений групою у складі А. Гречила, О. Кохана та І. Турецького. Конституція України, прийнята 28 червня 1996 р., затвердила тризуб як малий герб нашої держави.

Герб має дуже широку сферу використання. Він, як правило, карбується на монетах та зображується на банкнотах держави. Герб зображується й на печатках державних підприємств, установ та організацій, причому його використання тут суворо регламентується. Зберігає герб і військове значення, адже його можна побачити на різних елементах військової уніформи: кокардах, шевронах тощо. Крім того, державний герб може використовуватися як елемент емблем різноманітних державних та громадських організацій. Герб охороняється законодавством, наруга над ним тягне за собою юридичну відповідальність.

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь