Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

Права людини в бізнесі під час війни: нові освітні серіали від Дія.Бізнес та Дія.Освіта

Дата: 16.10.2023 19:26
Кількість переглядів: 26

Фото без описуМінцифра презентує два освітні серіали: базовий «Бізнес та права людини» та поглиблений «Належна обачність щодо прав людини під час війни». Вони будуть цікавими для підприємців та всіх, хто хоче розбиратися в деталях ведення відповідального бізнесу в умовах війни.

У серіалі експерти пояснюють, як права людини повʼязані з бізнес-діяльністю та на які аспекти варто зважати, щоб ефективно управляти ризиками для прав людини у воєнний час.

«Ми презентуємо два освітні серіали для бізнесу з теми прав людини. Дотримання прав людини забезпечує розвиток людського капіталу — найціннішого капіталу сьогодення. Важливість відповідального ведення бізнесу на сучасному глобалізованому ринку невпинно зростає — про це свідчать підходи ЄС, ОЕСР, провідних економік світу. Права людини мають лежати в основі кожного рішення, яке ухвалюють представники держави та бізнесу», — пояснює заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Переглядаючи серіал «Бізнес та права людини», ви дізнаєтеся:

  • чому держави та компанії запроваджують міжнародні стандарти з відповідального ведення бізнесу, зокрема підхід «бізнес і права людини»;
  • як це вплине на український бізнес;
  • які практичні інструменти допоможуть компаніям оцінювати та мінімізувати свій вплив на права людини, щоб уникнути серйозних юридичних ризиків чи шкоди репутації.

«Народ Японії підтримує Україну в ці часи безпрецедентної кризи, спричиненої війною, і ми віримо, що разом зможемо відновити країну та створити ще світліше майбутнє для всіх. Ці освітні курси допоможуть українській бізнес-спільноті вистояти та подолати всі виклики, озброївшись знаннями та інструментами, необхідними для просування прав людини й етичних ділових практик, що сприятиме розбудові сильної, стійкої та сталої України», — зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда.

Спікери серіалу — Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, та Лариса Денисенко, правозахисниця і журналістка.

Серіал «Бізнес та права людини» містить вісім серій. Його можна переглянути на платформі Дія.Освіта за посиланням —

https://osvita.diia.gov.ua/courses/business-and-human-rights

«Незважаючи на виклики та значні перешкоди, спричинені війною, українська економіка продовжує демонструвати неабияку стійкість. Ми в ПРООН вважаємо, що в такі складні часи критично важливо консолідувати зусилля та ретельно відстоювати принципи прав людини, щоб не лише вистояти, а й успішно пройти через кризу», — наголосив Постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє.

Освітній серіал «Належна обачність щодо прав людини під час війни» — це поглиблена версія базового освітнього курсу, у якій експерти більш детально розповідають про те, як компанії можуть дбати про права людини в умовах війни через застосування «поглибленої» процедури належної обачності.

Серіал буде корисним для компаній, які тільки починають або вже впровадили цю процедуру. Переглянути серіал можна на порталі Дія.Бізнес: https://business.diia.gov.ua/courses/obacnist

«Офіс Омбудсмена завжди відкритий і готовий реалізовувати цікаві проєкти у сфері бізнесу й прав людини. Безперечно, це важливо, тому що таким своєрідним ланцюжком, розпочинаючи зі сприяння обізнаності громадян у цих темах, ми позитивно впливатимемо на впровадження практик відповідального ведення бізнесу в Україні через імплементацію Керівних принципів ООН. Що своєю чергою впливатиме на економічний складник суспільства, а надалі — на відновлення країни від наслідків повномасштабної війни. Отже, ці освітні курси — це крок до впровадження міжнародних стандартів і найкращих практик у сфері бізнесу, які підуть на користь усій країні», — зазначив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Курс містить приклади компаній, які вже мають досвід впровадження процедури належної обачності щодо прав людини. Це допоможе глядачам оцінити, чи має їхній бізнес необхідні процедури, знання й навички для відповідальної роботи в контексті збройного конфлікту.

  • розвитку підприємництва, якості продукту та збільшення прибутку, підприємці все більше зосереджують свою увагу на етичній стороні ведення бізнесу — належному дотриманні прав своїх співробітників і клієнтів. Щоб українські компанії могли розвиватися в цьому напрямі, створили два освітні серіали, які допоможуть підприємцям зрозуміти, як бізнес може приділяти увагу питанням прав людини у своїй роботі, як це регулює національне й міжнародне законодавство і як діяти в кризових ситуаціях, щоб уникнути серйозних юридичних ризиків чи шкоди репутації», — підкреслює директор Офісу з розвитку підприємництва та експорту Андрій Ремізов.

Підприємці також можуть скористатися безоплатним Інструментом самооцінювання. Він допоможе визначити відповідність практик компанії — стандартам бізнесу та прав людини. За результатами тесту компанії отримають рекомендації, як покращити внутрішні процеси, комунікацію і взаємодію компанії з постачальниками.

Освітні серіали створені Програмою розвитку ООН в Україні за підтримки Уряду Японії та в співпраці з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини й за інформаційної підтримки Міністерства цифрової трансформації України, Офісу з розвитку підприємництва та експорту.

 

За матеріалами Мінцифри


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь