За повідомленням Український центр трансплант-координації, Харків потребує термінового поповнення запасів резус-негативної донорської крові першої, третьої та четвертої груп.
Якщо ви хочете стати донором, зателефонуйте до Харківського обласного центру служби крові й уточніть час донації.
Телефон для довідок: (095) 570-47-66
Пам’ятаймо: у час війни потреби в крові значно виросли. Кров одного донора може врятувати трьох людей, але інколи у стабпунктах для порятунку одного захисника потрібна кров трьох донорів.
Як правильно підготуватися до здавання крові :
Перш за все, відмовтеся від куріння і обов’язково дотримуйтеся рекомендацій щодо здорового харчування. Адже неправильно складений і незбалансований раціон не тільки впливає на якість крові, а й за певних умов може коштувати реципієнту життя.
- За дві доби до донації виключіть із раціону жирну, гостру, смажену, копчену їжу, а також молочні продукти.
- За 72 години — не вживайте ліки.
- Якщо ви вживали алкоголь чи енергетичні напої, то до здавання крові доведеться почекати 48 годин.
- Відмовтеся від вживання солінь та чипсів, сухариків, майонезу тощо.
- За кілька днів до процедури не їжте горіхів, бананів, фініків.
Що робити у день донації?
- Добре поспіть і за 2-3 години до процедури легко поснідайте (наприклад, відваріть на воді якусь крупу чи макарони, утім не додавайте до страви масло).
- Обов’язково випийте солодкий чай, воду чи узвар.
- Відмовтеся від здавання крові, якщо відчуваєте нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість).
- Після здавання крові відпочиньте впродовж 15 хвилин і, якщо почуваєтеся недобре, – повідомте медичних працівників.
- Утримайтеся від кермування транспортними засобами (у т.ч., велосипедом і самокатом) щонайменше упродовж двох годин.
- Не займайтеся фізичними вправами упродовж 12 годин.
Як відновитися після здавання крові?
Дуже важливо допомогти організму відновитися після донації крові та її компонентів. Кілька тижнів вживайте їжу, що багата на залізо: м’ясо, печінку, крупи, горошок, броколі, шпинат тощо. Відмовтеся від чаю та кави, молочних продуктів, шоколаду та яєць – вони погіршують засвоєння заліза. Водночас продукти, багаті на вітамін С, покращують поглинання заліза. Тож лимони, томати, червоний, жовтий чи помаранчевий перець мають постійно бути у вас в тарілці.
Для відновлення рівня заліза знадобиться 21 день.
Міністерство охорони здоров'я України