Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

 Українська Волонтерська Служба спільно з експертами Українського центру трансплан-координації, Українського реєстру донорів кісткового мозку, UAnimals та ДонорUA підготували памʼятку про те, які види донорства існують та як можна долучитись.

Дата: 25.05.2024 18:10
Кількість переглядів: 72

Фото без опису

ДОНОРСТВО В УКРАЇНІ: ЯКИМ ВОНО БУВАЄ ТА ЯК ДОЛУЧИТИСЬ

У кожного з нас є можливість допомогти, а інколи навіть врятувати життя інших. Одним із методів допомоги є донорство – вияв підтримки до тих, хто її найбільше потребує. 

Потреба в донорах постійно зростає, особливо в умовах війни та кризових ситуацій, які потребують швидкого реагування. У цій памʼятці розповідаємо, які види донорства існують та як можна долучитись.

ДОНОРСТВО КРОВІ

За даними ДонорUA, ще до повномасштабної війни близько 2/3 пацієнтів, яким потрібна донорська кров, не отримували її вчасно або взагалі. Після вторгнення потреба у крові зросла ще на 60%

ЗАРАЗ ЧАСТО ВИКОРИСТОВУЮТЬ ДОНОРСТВО ОКРЕМИХ КОМПОНЕНТІВ КРОВІ, ТОМУ ІСНУЄ ДЕКІЛЬКА ВИДІВ ДОНАЦІЇ:

▪️ донорство цільної крові;

▪️ донація плазми;

▪️ донація тромбоцитів;

▪️ донація гранулоцитів.

Процедури таких донацій, окрім останнього типу, є схожими та складаються з двох обовʼязкових етапів — медогляд та сам процес донації. Медогляд виконується в спеціальних центрах крові перед процедурою та не потребує окремих обстежень.

ХТО МОЖЕ БУТИ ДОНОРОМ?

Загальними вимогами для донації є вік від 18 років та вага понад 50 кг (в окремих центрах крові вимоги можуть бути не менше 55-60 кг). Окрім того, важливо, щоб у вас не було протипоказань.

Протипоказання бувають двох видів. Тимчасовими обмеженнями може бути наявність інфекцій, нещодавня вакцинація, вживання ліків чи вагітність. Детальний перелік доступний за цим посиланням

Абсолютні обмеження — ті, що не мають терміну в часі та унеможливлюють донацію. Зокрема, серцево-судинні захворювання, деякі оперативні втручання, злоякісні захворювання тощо. Ознайомитись із переліком ви можете в цьому матеріалі

Ці обмеження важливі, перш за все, для безпеки донора.

ЯК СТАТИ ДОНОРОМ КРОВІ?

Якщо ви не знайшли у себе жодних протипоказань, потрібно:

1️⃣ обрати центр крові на сторінці donor.ua/centers;

2️⃣ зателефонувати за вказаним номером та запланувати донацію;

3️⃣ дотримувати процедури підготовки: слідкуйте за харчуванням, уникайте куріння та вживання алкоголю протягом декількох годин;

4️⃣ заповнити анкету та пройдіть медогляд у відповідному центрі кров;

5️⃣ за підтвердженням лікаря, здати кров для порятунку життя.

Проводити донації можна необмежену кількість разів, допоки ви відповідаєте всім обовʼязковим вимогам. Детальніше про донорство крові в Україні читайте на donor.ua.

ПОСМЕРТНЕ ДОНОРСТВО

На сьогодні в Україні близько 1000 людей подали згоди на посмертне донорство.

ПОСМЕРТНЕ ДОНОРСТВО ПЕРЕДБАЧАЄ ВИЛУЧЕННЯ ЧАСТИНИ ОРГАНІВ ПОМЕРЛОЇ ЛЮДИНИ ДЛЯ ТРАНСПЛАНТАЦІЇ. ЦЕ ВІДБУВАЄТЬСЯ У ДВОХ ВИПАДКАХ:

▪️ згода людини на посмертне донорство ще при житті;

▪️ у випадку, якщо людина вже померла, таке рішення можуть прийняти близькі родичі.

Важливо: для того, щоб людина стала таким донором, є ще один важливий критерій — діагностика смерті мозку. Це можливо, якщо людина загинула у лікарні та їй констатували смерть мозку. Якщо смерть відбулась вдома, донорство для трансплантації неможливе. 

Основні вимоги у цьому випадку — вік від 18 до 65 років, відсутність психічних розладів. 

ЧИ Є ОБМЕЖЕННЯ ДЛЯ ПОСМЕРТНОГО ДОНОРСТВА?

На сьогодні рішення стосовно трансплантації приймається самим центром трансплантації, коли вони підтверджують анатомічний матеріал. Існує низка обмежень, однак остаточне рішення приймає трансплантолог.

Серед абсолютних обмежень — ВІЛ та вживання наркотичних засобів при житті, зокрема, інʼєкційних. Відносними обмеженнями може бути наявність гепатиту B чи С, цукрового діабету. Вони відносні, бо в такому випадку трансплантацію можуть дозволити, якщо реципієнт знаходиться у важкому стані та має підтверджене одне з таких захворювань.

ЯК ОФОРМИТИ ЗГОДУ НА ПОСМЕРТНЕ ДОНОРСТВО?

1️⃣ знайдіть найближчий центр трансплантації та контакт трансплант-координатора.

Перелік центрів можна знайти на utcc.gov.ua/regionalcenter;

2️⃣ домовтесь про прийом та у визначений час приїдьте в заклад;

3️⃣ оформіть офіційну заяву та передайте її координатору.

Дані фіксуються в єдиній Державній інформаційній системі трансплантації та зберігаються необмежену кількість часу до випадку, коли людині, яка подала заяву, буде встановлена смерть головного мозку.

Наразі процедура згоди доступна лише офлайн у найближчому центрі трансплантації. Детальніше про обмеження, вимоги та законодавчі норми читайте на сайті Українського центру трансплант-координації.

ДОНОРСТВО ОРГАНІВ ПРИ ЖИТТІ

В Україні донорство при житті дозволено лише у випадку, якщо трансплантація відбувається для представника когось із членів родини.

ЦЕ ВІДБУВАЄТЬСЯ ЗА УМОВИ, ЯКЩО:

▪️ є імунологічна сумісність — сумісність анатомічних матеріалів різних осіб, яка визначається лабораторним дослідженням;

▪️ реципієнт потребує трансплантації нирки або частини печінки.

Такі випадки вирішуються безпосередньо з лікарями та трансплант-координаторами. Підписати окрему заяву на донорство органів іншим особам, як у випадку посмертного донорства, неможливо.

ДОНОРСТВО КІСТКОВОГО МОЗКУ

Таке донорство буває двох видів — забір стовбурових клітин (у 80% випадків) та донорство самого кісткового мозку.

Обидва способи безпечні, проте мають базові вимоги до донора — вік від 16 до 58 років, відсутність хронічних хвороб чи вживання ліків тощо. Повний перелік застережень можна переглянути на сайті Українського реєстру донорів кісткового мозку.

Дані про потенційного донора зберігаються до досягнення ним 60 років, після цього вони будуть видалені. Ви можете надалі залишатись потенційним донором, проте лише для членів вашої родини.

ЯК СТАТИ ДОНОРОМ КІСТКОВОГО МОЗКУ?

1️⃣ подати заявку на ubmdr.org;

Після реєстрації вам надішлють спеціальний тестовий набір та інформаційну згоду.

2️⃣ за допомогою тест-набору зібрати біоматеріали для аналізу ДНК та підписати інформаційну згоду.

3️⃣ надіслати набір та згоду за спеціальною адресою.

Ці дані надалі вносяться до системи, а аналізи надсилають в німецьку лабораторію HLA-типування.

4️⃣ дочекатись сповіщення про те, що ваші дані внесено до реєстру, а ви стали потенційним донором кісткового мозку.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ ДАЛІ?

Оскільки шанс знайти донора із потрібним ДНК низький, є три основні етапи пошуку донора, які відбуваються поступово:

1️⃣ перевірка на відповідність родичів пацієнта;

2️⃣ перевірка на відповідність зареєстрованих донорів в українській базі;

3️⃣ перевірка на відповідність донорів у світовому реєстрі, якщо попередні два варіанти не мають збігу.

Якщо збіг відбудеться, вам зателефонують представники Українського реєстру з уточненням, чи готові ви стати донором кісткового мозку. Після підтвердження готовності, потрібно пройти обстеження в НДСЛ «Охматдит» і, якщо все гаразд, вас допустять до донації.

Важливо: Донорство кісткового мозку — відновлювальне донорство, тобто безпечне. Донор жертвує не більше 1-5% від загального обсягу кровотворних стовбурових клітин, які через 3-4 тижні самі себе відновлюють.

ДОНОРСТВО КРОВІ ТВАРИНАМ

Тварини при різних складних ситуаціях, так само як люди, потребують переливання крові. Донорство крові тваринам — схожа процедура з донорством для людей.

ДОНОРАМИ МОЖУТЬ БУТИ:

▪️ собаки від 2 до 7 років з вагою понад 25 кілограмів;

▪️ коти від 2 до 6 років з вагою понад 4,5 кілограми.

Спеціальна підготовка для донації не потрібна. Головні вимоги, — це наявність в чотирилапого вакцинації та голодна дієта в день донації.

ЯК ВАШ УЛЮБЛЕНЕЦЬ МОЖЕ СТАТИ ДОНОРОМ?

1️⃣ заповніть заявку про вашу тварину на blood.uanimals.org;

Тепер ваш дані будуть зберігатись в базі UAnimals на випадок, якщо зʼявиться потреба у донорстві.

2️⃣ якщо така потреба зʼявиться, з вами сконтактують за даними із заявки, а ваше завдання — підтвердити готовність на донацію.

3️⃣ останній крок — отримати контакти власника тварини, яка потребує переливання.

Далі ви самостійно контактуєте з власником постраждалої тварини та домовляєтесь про зручний час та клініку для донації крові. Перед обстеженням ваш чотирилапий обовʼязково пройде обстеження ветеринара, а кров будуть брати під наглядом лікаря.

Платформа від UAnimals не є банком крові. Вона дає можливість швидко контактувати з потенційними донорами та отримувачами крові.

Такі донації відбуваються в різних ветеринарних клініках по всій Україні. Процедура ніяк не зашкодить вашій тварині, якщо вона здорова і відповідає усім критеріям, а її кров буде важливою для порятунку іншого чотирилапого.

Детальніше про донорство крові тваринам читайте на платформі blood.uanimals.org.

Матеріал розроблений спільно з експертами Українського центру трансплант-координації, Українського реєстру донорів кісткового мозку, Донор.UA та UAnimals.

Українська Волонтерська Служба 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь