Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

Чи може особа, яка не є власником житла, але проживає в ньому на законних підставах, отримати компенсацію у разі його знищення чи пошкодження, сьогодні #ВідповідаєЮрпорадник

Дата: 16.07.2024 08:25
Кількість переглядів: 29

Фото без опису

⁉️Запитання: Добрий день! Ми з сім’єю проживали в квартирі в Сєвєродонецьку, яку чоловік отримав як службове житло, але квартира приватизована не була. Зараз будинок зруйнований. Чи можемо ми претендувати на компенсацію? Це було наше єдине житло.

✅Відповідь:

Відповідно до ст. 2 Закону України “Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна…” (далі - Закон) отримувачами компенсації за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна є люди, які є:

◾️власниками пошкоджених/знищених об’єктів нерухомого майна;

◾️замовниками будівництва;

◾️власниками спеціального майнового права на неподільні житлові об’єкти незавершеного будівництва, майбутні об’єкти житлової нерухомості;

◾️особами, які здійснили інвестування/фінансування будівництва;

◾️членами житлово-будівельних (житлових) кооперативів, які викупили квартиру, інше житлове приміщення в будівлі, будинок садибного типу, садовий або дачний будинок кооперативу, але не оформили право власності на нього;

◾️спадкоємцями цих осіб.

Отже, претендувати на компенсацію можуть лише власники майна (а в окремих випадках - особи, які вклали кошти в майбутнє житло, але формально власниками стати не встигли).

☝️Окрім того, відповідно до Порядку надання компенсації за знищені об'єкти нерухомого майна, звернутися за компенсацією може особа, яка:

☑️є власником знищеного об’єкта нерухомого майна,

☑️право власності зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та підтверджено відповідними відомостями з нього.

❓Який висновок можемо зробити?

✅Претендувати на отримання компенсації може номінальний власник майна.

✅Право власності на таке майно повинне бути зареєстроване в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

❎Особи, які не є власниками та не мають “титульних” документів на таке майно, на жаль, НЕ можуть отримати компенсацію.

❎Проживання у житлі на підставі ордера, реєстрація місця проживання в такому житлі не створюють відносини власності, а отже, і не є підставою для отримання компенсації.

❓Це означає, що належні користувачі житла не можуть розраховувати на компенсацію?

❎На жаль, так. Користувачі майна НЕ можуть претендувати на компенсацію за пошкоджене житло. Цим правом наділені лише власники.

__________________

ℹ️Більше про компенсацію за знищене майно - у чат-боті Юридичний порадник для ВПО 👉 «Основні питання» ➡️ «Воєнний стан» ➡️ «Зруйноване майно» ➡️ «Нерухоме »➡️ «Після 24.02.2022» ➡️ «Знищено»:

АБО

ℹ️«Основні питання» ➡️ «житло, проживання» ➡️«пошкоджено/знищено» ➡️«після 24.02.2022» ➡️«знищено»:

🌐 https://chatbot.r2p.org.ua/

🟣 Viber: https://cutt.ly/zzeWP2q

🔵 Telegram: https://cutt.ly/qzeW2sX

🟠 Facebook (Messenger): http://m.me/IDP.legal.aid

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю БФ «Право на захист», і не обов'язково відображає позицію Європейського Союзу та Норвезької ради у справах біженців. Ані Європейський Союз, ані Норвезька рада у справах біженців не несуть за неї відповідальність.

Юридичний порадник для ВПО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь