Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

Як влаштувати дитину, яка залишилася без батьківського піклування, у сім'ю родичів, знайомих розбираємося сьогодні у постійній рубриці #ЛайфхакиЮрпорадника

Дата: 22.07.2024 09:17
Кількість переглядів: 21

Фото без опису

Відповідно до п.31 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини, затвердженим постановою Кабміну від 24 вересня 2008 р. № 866 (далі - Порядок) дитина, яка залишилася без батьківського піклування, може бути влаштована, зокрема, у сім’ю родичів, знайомих.

Як влаштувати дитину, яка залишилася без батьківського піклування, у сім'ю родичів, знайомих розбираємося сьогодні у постійній рубриці #ЛайфхакиЮрпорадника

Отож згідно з абз.14 п.31 Порядку дитина, в якої є родичі або інші особи, з якими в неї на момент залишення без батьківського піклування склалися близькі стосунки (сусіди, знайомі) та які бажають залишити її на виховання у своїй сім’ї, може перебувати в їх сім’ї до прийняття рішення про влаштування дитини.

📃Підставою для тимчасового перебування дитини в сім’ї родичів або інших осіб, з якими у неї склалися близькі стосунки, є наказ служби у справах дітей про тимчасове влаштування дитини.

❓Який алгоритм тимчасового влаштування?

1️⃣Особа, яка виявила бажання взяти на тимчасове виховання дитину, подає до служби у справах дітей за місцем свого проживання документи:

◾️заяву про надання згоди на тимчасове влаштування в її сім’ю дитини;

◾️ копію паспортного документа або посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, або довідки про звернення за захистом в Україні.

У разі подання копії паспортного документа іноземця до неї додається копія посвідки на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання в Україні;

◾️ письмову згодою всіх повнолітніх членів сім’ї, що проживають разом із особою, які надали згоду на тимчасове влаштування в її сім’ю дитини, про проживання дитини на одній житловій площі, написану власноручно в присутності посадової особи, яка приймає документи, про що на заяві робиться відмітка із зазначенням прізвища, імені, по батькові, підпису посадової особи та дати;

◾️письмову згоду дитини (якщо вона може висловити свою думку), написану власноручно в присутності посадової особи, яка приймає документи, про що робиться відмітка на заяві із зазначенням прізвища, імені, по батькові, підпису посадової особи та дати.

Якщо дитина не може дати письмової згоди, про форму та зміст такої згоди посадова особа, яка приймає документи, складає відповідний акт.

2️⃣Служба у справах дітей проводить обстеження умов проживання особи та складає відповідний акт, який також додається до справи.

3️⃣За результатами розгляду заяви з доданими до неї документами, служба у справах дітей готує наказ про тимчасове влаштування дитини.

У наказі служби у справах дітей про тимчасове влаштування дитини обов’язково зазначається підстава, яка спричинила тимчасове влаштування дитини, яка залишилася без батьківського піклування (наприклад, загибель батьків, їх перебування в тимчасовій окупації чи полоні тощо).

💡 Звертаємо Вашу увагу!

У разі тимчасового влаштування дитини до сім’ї родичів чи знайомих зазначені особи мають право на призначення та виплату тимчасової допомоги на період тимчасового влаштування дитини в їх сім’ю “Дитина не одна”⬇️ (деталі під дописом у коментарях).

_________________________

ℹ️Більше про допомогу дітям, позбавленим батьківського піклування - у чат-боті Юридичний порадник для ВПО 👉 «Основні питання» ➡️ «Виплати / Пенсія» ➡️ «Соціальні виплати» ➡️ «На дітей»➡️ «Допомога дітям, позбавленим батьківського піклування»:

🌐 https://chatbot.r2p.org.ua/

🟣 Viber: https://cutt.ly/zzeWP2q

🔵 Telegram: https://cutt.ly/qzeW2sX

🟠 Facebook (Messenger): http://m.me/IDP.legal.aid

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю БФ «Право на захист», і не обов'язково відображає позицію Європейського Союзу та Норвезької ради у справах біженців. Ані Європейський Союз, ані Норвезька рада у справах біженців не несуть за неї відповідальність.

Юридичний порадник для ВПО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь