Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

Чи мають право надавачі житлово-комунальних послуг стягнути заборгованість та припинити надавати ці послуги сьогодні #ВідповідаєЮрпорадник

Дата: 24.07.2024 11:52
Кількість переглядів: 26

Фото без опису

✅Відповідь:

Відповідно до п.1 постанови Кабміну №206 від 05.03.2022 р. до припинення чи скасування воєнного стану в Україні ❌забороняється, зокрема:

◾️припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі на територіях, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих, АБО якщо нерухоме майно споживача було пошкоджено внаслідок воєнних (бойових) дій за умови інформування про такі випадки відповідного виконавця комунальної послуги;

◾️ стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, утвореної після 24 лютого 2022 р. з дати виникнення можливості бойових дій/початку бойових дій по дату припинення можливості бойових дій/завершення бойових дій на територіях бойових дій або тимчасової окупації, споживачів та/або членів їх сімей, які покинули своє місце проживання та надали виконавцю комунальних послуг, управителю багатоквартирного будинку докази непроживання в такому житлі, АБО якщо нерухоме майно споживача було пошкоджено внаслідок воєнних (бойових) дій за умови інформування про такі випадки відповідного виконавця комунальної послуги.

☝️ Тобто, як бачимо, Закон захищає споживачів ЖКП, житло яких знаходиться на територіях бойових дій, від припинення надання їм таких послуг та від стягнення заборгованості за них, якщо споживач та члени його сім'ї покинули своє місце проживання та надали виконавцю комунальних послуг, управителю багатоквартирного будинку докази непроживання в такому житлі.

❓ Чи означає це, що споживачі, чиє житло знаходиться на територіях бойових дій звільнені від оплати ЖКП?

❎Зовсім ні, проте відповідно до ст. 7 Закону України “Про житлово-комунальні послуги” громадяни мають право на неоплату вартості комунальних послуг у разі їх невикористання за період тимчасової відсутності в житлі споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження.

❓На що слід звернути увагу?

1️⃣Звільнення від оплати можливе ЛИШЕ у разі, якщо помешкання не обладнані лічильниками (за їх наявності – необхідно раз на місяць подавати попередні покази).

2️⃣У будь-якому разі підлягають оплаті послуги з управління багатоквартирним будинком та постачання теплової енергії.

3️⃣У разі відсутності у помешканні більше 30 днів, необхідно звернутися до надавачів послуг із письмовою заявою, в якій обов’язково слід вказати: прізвище, ім’я та по батькові, адресу реєстрації, місця фактичного проживання, телефон та підстави звільнення від оплати послуг.

4️⃣ У разі відсутності у помешканні понад пів року, необхідно протягом місяця після закінчення кожних (!) пів року звертатися до надавача послуг із пакетом документів в електронній або паперовій формі.

❓Що робити, якщо Ви отримали судовий наказ про стягнення заборгованості за ЖКП?

✅Звертатися до суду з заявою про скасування судового наказу.

⏳ Так, боржник має право протягом 10 днів з дня отримання копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування. У випадку, коли Ви дізнались про наявність судового наказу уже запізно та не були належно повідомлені про його видачу судом, необхідно звернутись до суду, що видав судовий наказ, із заявою про поновлення пропущеного строку та скасування судового наказу.

❓Які наслідки скасування судового наказу? Тобто я зможу не сплачувати заборгованість, що накопичилася?

✅Після отримання судового рішення про скасування судового наказу, Ви зможете звернутися до виконавчих органів із заявою про закінчення виконавчого провадження і застосування наслідків закінчення виконавчого провадження: припиниться примусове стягнення заборгованості із Ваших рахунків, буде знято арешт з коштів, також Ви зможете повернути примусово стягнуті кошти. АЛЕ! Важливо памʼятати, що у разі закінчення бойових дій та/або після закінчення дії воєнного стану на відповідній території Ви будете зобовʼязані оплатити заборгованість за ЖКП. В іншому випадку у надавача послуг буде законне право звернутися за примусовим стягненням заборгованості.

Юридичний порадник для ВПО

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь