Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

Сьогодні розповідаємо історію кримськотатарського активіста Тофіка Абдулгазієва, який висвітлював злочини окупантів у Криму, за що був незаконно засуджений до 12 років колонії суворого режиму.

Дата: 25.07.2024 11:46
Кількість переглядів: 18

Фото без опису

🔵 За останні пів року стан здоров’я політв’язня різко погіршився до вкрай важкого через неналежні умови утримання в російській в’язниці. Українські правозахисники закликають звільнити політв’язня.

➡ Життя до затримання

Тофік Абдулгазієв народився 19 червня 1982 року в місті Самарканд, Узбекистан, куди його родину депортували в 1944 році. У 7 років пішов у перший клас самаркандської загальноосвітньої школи. Закінчивши 8 класів, вступив до професійного технічного училища на автослюсаря, де у 1999 році отримав диплом "автослюсаря-газівника". У 18-річному віці Тофік повернувся до Криму.

Після перших арештів у Криму, Тофік почав організовувати заходи для дітей кримських політв'язнів.

➡ Що вигадали окупанти

4 травня 2017 року в будинку Тофіка пройшов перший обшук, після якого він залишився на волі.

27 березня 2019 року в окупованому Криму проходили наймасовіші обшуки у будинках кримських татар за останні роки, за кілька годин затримали 23 осіб, серед яких був і Тофік Абдулгазієв.

У травні 2022 року після тривалого судового процесу російський суд засудив Тофіка Абдулгазієва до 12 років колонії суворого режиму, з них перші 5 років у в'язниці та обмеження волі на рік після звільнення.

➡ Чому Тофіка Абдулгазієва затримали насправді?

Як і безліч інших кримських татар у Криму, він став об’єктом переслідування з боку окупаційної адміністрації.

Після перших арештів у Криму, Тофік почав організовувати заходи для дітей кримських політв'язнів. Він був активістом громадського об'єднання “Кримська солідарність”, звукооператором, учасником проєкту “Кримське дитинство”. Тофік займався передачами продуктів у СІЗО бранцям, відвідував суди з політично вмотивованих справ, підтримував земляків під час обшуків у їхніх будинках.

➡ Де зараз Тофік Абдулгазієв?

Через рік, у травні 2023 року, російський суд розглянув скаргу захисту Тофіка на вирок, проте залишив рішення суду першої інстанції в силі.

А вже у липні Тофіка Абдулгазієва окупанти незаконно етапували у в'язницю верхньоуральська челябінської області рф.

22 березня Тофіка, що у тюрмі схуд на 38 кілограмів, у критичному стані вивезли з в'язниці верхньоуральська челябінської області. Його помістили до тюремної лікарні №3 у челябінську, де через два тижні він потрапив до реанімації.

Лікарі діагностували у політв’язня туберкульоз та низку інших захворювань: двосторонню пневмонію, малий лівосторонній гідроторакс, анемію середнього ступеня тяжкості, синдром сполучнотканинної дисплазії з ураженням мітрального клапана (хвороба серця), хронічну серцеву недостатність, хронічний гастрит та нефролітіаз.

"Особливих зрушень у його стані здоров'я немає. Передача нормальних продуктів харчування все ще стоїть гострою проблемою в режимі "ми передаємо — від нас не приймають"... , — повідомила його дружина Аліє Куртаметова.

8 липня цього року суд челябінська мав розглянути черговий позов адвоката щодо звільнення Тофіка Абдулгазієва з ув'язнення через стан здоров'я, однак засідання перенесли на серпень.

➡ Тофік Абдулгазієв про ситуацію в окупованому Криму

З моменту окупації Криму росією у 2014 році, життя громадян України, зокрема представників корінного народу, на півострові піддається послідовним переслідуванням та утискам з боку окупаційної адміністрації. Незаконні арешти та репресії стали буденністю для тих, хто наважується висловлювати свою позицію чи просто відстоювати свої права.

💬 "З приходом росії ми вже спокійно не спимо (...) Вже сьогодні всі мусульмани Криму в середу та четвер сплять одягненими, після ранкового намазу вже не лягають. Відчуття постійної загрози настільки сильне, що прощаючись зі знайомими, вони роблять це так, ніби більше ніколи не побачаться".

Попри тяжку хворобу та тиск зі сторони окупантів, Тофік Абдулгазієв залишається сильним та вірним вірі та своїм ідеям. За словами його дружини, навіть перебуваючи у в'язниці він не втратив сили духу і продовжує вірити у краще та залишається опорою та підтримкою для своєї дружини.

***

Матеріали підготовлені в рамках інформаційної кампанії #10роківСпротиву спільно з Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Інформаційна кампанія є частиною заходів до Дня спротиву окупації Криму.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь