Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

Життя продовжується, коли діти народжуються!

Дата: 01.10.2024 14:33
Кількість переглядів: 32

Фото без опису

 30 вересня було складено 39 актових записів про народження, з них 21 хлопчик та 18 дівчаток. Вітаємо всіх батьків із цією радісною подією!

Навіть в умовах дії воєнного стану одним із найголовніших та найважливіших обов’язків батьків, що випливає не тільки з усталених моральних принципів нашого суспільства, а й українського законодавства, є моральне виховання та матеріальне утримання дитини. Це, зокрема, виявляється в забезпеченні неповнолітньої дитини мінімально необхідними благами, що потрібні для її життя та виховання.

🧸 Діти рівні у своїх правах незалежно від походження, а також від того, народжені вони у шлюбі чи поза ним. Саме діти потребують особливої уваги та підтримки, додаткових гарантій для захисту їх прав та законних інтересів.

Якщо особисті немайнові та майнові відносини між подружжям, батьками та дітьми, іншими членами сім’ї та родичами не врегульовані цим Кодексом, вони регулюються відповідними нормами Цивільного кодексу України, якщо це не суперечить суті сімейних відносин.

☝🏻 Отже, батьки зобов’язані утримувати своїх неповнолітніх дітей і непрацездатних повнолітніх дітей, які потребують матеріальної допомоги, незалежно від того чи перебувають вони у шлюбі чи ні (у випадку народження дитини під час фактичних шлюбних відносин), чи визнаний шлюб недійсним, чи позбавлені вони батьківських прав, чи дитина від них відібрана тимчасово без позбавлення батьківських прав.

Цей обов’язок закріплений в Конституції України, а також в СК України.

Способи виконання батьками обов’язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними, або примусово — за рішенням суду.

🤝🏻 За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі, виходячи із інтересів дитини.

⚖️ За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Аліменти, спрямовані на утримання дитини, повинні бути достатніми і, разом з тим, співрозмірними з урахуванням мети аліментного зобов’язання.

Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом. Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

❗️ Таким чином, розмір аліментів визначається виключно судом і у кожному конкретному випадку окремо.

При розгляді справи про стягнення аліментів при визначенні їх розміру, суд повинен враховувати також стан здоров’я та загальний матеріальний стан того з батьків дитини, з якого вони будуть стягуватися. Розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду, за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них.

🔗 Докладінше: https://cutt.ly/LeI2WCUh

Міністерство юстиції України 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь