Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

Безбар’єрність – це філософія суспільства без обмежень.

Дата: 03.10.2024 16:52
Кількість переглядів: 35

 Фото без опису

🔰 Безбар’єрність – це про готовність створювати середовище, у якому буде комфортно всім, створення таких умов у суспільстві, які дозволять комплексно подолати бар’єри, незалежно від фізичних, сенсорних, інтелектуальних чи інших особливостей людини. Це філософія суспільства без обмежень. Також, безбар’єрністю є забезпечення рівних прав і можливостей кожному, а особливо при вчиненні нотаріальних дій.

Всі ми можемо зіткнутися з бар’єрами: фізичними, психологічними, економічними, інформаційними, цифровими, та задля попередження виникнення фізичного дискомфорту для громадян, у яких виникла необхідність скористатися послугами нотаріуса, приміщення державних нотаріальних контор та приватних нотаріусів обладнано кнопками виклику та пандусами.

🫂 Підходи до подолання бар’єрів можуть бути абсолютно різними: від поширення інклюзивних практик і впровадження доступності до піклування про психічне здоров’я, яке є основою добробуту кожної людини, особливо у військовий час.

Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні сприяє безперешкодному доступу всіх без винятку українців до різних сфер життєдіяльності – від можливості дістатися об’єктів соціальної інфраструктури до впливу на важливі рішення в житті громади та держави.

До видів безбар’єрності відносять:

🔹 фізичну – доступність будівель, транспорту, громадського простору та інших об’єктів для всіх соціальних груп.

🔹 інформаційну – доступність інформації в різних форматах та з використанням технологій, які враховують потреби людей з порушеннями зору, слуху тощо.

🔹 цифрову – доступність швидкісного Інтернету, можливість отримувати онлайн-послуги, навчання цифрових навичок, інформацію щодо державних нотаріальних контор, які функціонують, та приватних нотаріусів певної області (https://just-dnipro.gov.ua/?view=pages&category=3). Стратегічна мета цифрової безбар’єрності полягає в якісній цифровій інфраструктурі та високому рівні цифрових навичок громадян, адже це спрощує доступ до державних та соціальних послуг онлайн для всіх суспільних груп, включаючи літніх людей, людей з інвалідністю, людей, які проживають у сільській місцевості.

🔹 суспільну та громадянську – рівні можливості участі всіх людей, їхніх об’єднань та окремих суспільних груп у житті громад і держави.

🔹 освітню – рівні можливості та вільний доступ до освіти, зокрема освіти протягом життя, створення інклюзивного освітнього середовища.

🔹 економічну– умови та можливості для працевлаштування, заняття підприємництвом чи самозайнятістю для всіх груп населення.

Нотаріуси України враховують інтереси всіх, включаючи найменш численні групи.

📑 Так, відповідно до частини 1 статті 19 Закону України «Про нотаріат» за вчинення нотаріальних дій державні нотаріуси справляють державне мито в розмірах, встановлених чинним законодавством. Положення статті 4 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» визначають вичерпний перелік випадків, у яких особи з інвалідністю звільняються від сплати державного мита:

🔹 особи з інвалідністю внаслідок Другої світової війни та сім'ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи за видачу свідоцтв про право на спадщину;

🔹 особи з інвалідністю I та II груп, особи з інвалідністю внаслідок Другої світової війни та прирівняних до них осіб – за всі звернення до Спадкового реєстру;

🔹 особи з інвалідністю I та II груп, особи з інвалідністю внаслідок Другої світової війни та прирівняні до них особи за користування Єдиним реєстром довіреностей;

🔹 особи з інвалідністю ІІІ групи, а також пенсіонери, які мають право на пенсію за віком відповідно до статті 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення», звільняються від сплати коштів за реєстрацію довіреності щодо отримання пенсії (зокрема її дубліката), посвідченої у нотаріальному порядку.

В Україні існують певні норми та практики, які допомагають таким людям отримати необхідну правову допомогу, наприклад:

🔹 виїзд нотаріуса: якщо особа з фізичними вадами не може особисто відвідати нотаріальну контору через стан здоров'я або інші обмеження, нотаріус може здійснити виїзд до місця перебування клієнта. Це може бути вдома, в лікарні або будь-якому іншому зручному для особи місці;

🔹 оформлення документів через уповноважену особу: людина з інвалідністю може також звернутися до нотаріуса через довірену особу. У такому випадку нотаріус посвідчує довіреність та інші необхідні документи;

🔹 дистанційні консультації: завдяки розвитку сучасних технологій нотаріуси можуть надавати консультації через відеозв'язок або телефон. Це значно полегшує процес отримання інформації для осіб з обмеженими можливостями;

🔹 якщо особа має порушення слуху, то вона має право залучити сурдоперекладача для перекладу під час вчинення нотаріальних дій. Нотаріуси дозволяють присутність перекладача та забезпечують відповідні умови для його роботи окрім цього нотаріус обов'язково зазначає факт його присутності, про те слід звернути увагу, що сурдоперекладач має бути кваліфікованим та сертифікованим, щоб забезпечити точний переклад правових термінів та деталей нотаріальних документів.

Поступово в Україні створюються умови, де кожен може реалізувати себе: працювати, пересуватися, отримувати нотаріальні послуги, безперешкодно отримувати інформацію, відпочивати та розвиватися. Це ознака здорового та прогресивного суспільства.

🫶 Давайте разом підтримувати цінності безбар’єрності, створювати суспільство, де кожен може реалізувати своє бажання в отриманні правової допомоги, консультації та нотаріальної послуги.

Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції /м. Одеса/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь