Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

Медитації, трекери настрою та онлайн-психотерапія: 10 застосунків для підтримки ментального здоров'я

Дата: 03.10.2024 20:38
Кількість переглядів: 46

Фото без опису

У сучасному світі, де щоденні стреси, інформаційний тиск та невизначеність — невіддільні складники життя, збереження ментального здоров'я стало важливим як ніколи. Особливо це актуально для українців, адже в умовах повномасштабної війни складно зберігати внутрішню рівновагу.

Суспільне Культура радить 10 мобільних застосунків для підтримки психоемоційного добробуту.

Svitlo

Тип: безкоштовний (є й платні можливості)

Svitlo — перший український застосунок для психологічної турботи про себе, заснований клінічною психологинею Надією Браницькою. Програма пропонує прості й ефективні медитативні техніки, поведінкові вправи та трекери настрою, що базуються на науково обґрунтованих методиках. Розробники обіцяють, що Svitlo допомагає втримати рівновагу, підносить емоційний стан, мотивує на саморозвиток та доповнює роботу з психотерапевтом.

"Майндфулнес-підхід і когнітивно-поведінкова терапія — тут, на відстані одного вдиху-видиху й доторку. Ви можете будь-де й будь-коли досліджувати свій стан і практикувати керовані медитації. Svitlo — ваш персональний ментор, що завжди на зв'язку і поступово веде до досягнення ваших цілей: антистрес, стишення тривоги, концентрація, спокій, якісний сон", — йдеться на сайті застосунку.

Зазначають, що тривалість вправ не перевищує 10–12 хвилин, а ефект вони дають подібний до бесіди з психологом чи психологинею: 98 % користувачів відзначають покращення психоемоційного стану під час користування застосунком.

"База"

Тип: безкоштовний

"База" — це застосунок для психологічної підтримки ветеранів, який запустила у червні 2023 року громадська організація "Вільний вибір" за підтримки міжнародної організації IREX.

У програмі є перелік медитацій на різні теми: подолання труднощів, контакт зі своїм тілом, подолання неспокійних думок, турбота про себе, доброзичливість до себе й інших, вдячність за свої досвіди тощо.

"База" висвітлює такі складні стани, як хронічна втома, тривога, горювання, депресія, стосунки під час війни, панічні атаки, наслідки контузії, повернення до цивільного життя, провина та багато іншого. У застосунку можна прочитати про ознаки цих станів, чинники, які можуть їх погіршити, та методи подолання.

Окрім цього, є трекер настрою та флешкартки, з якими користувачі можуть прорефлексувати свій ментальний стан. Також у застосунку є перелік вправ, які допомагають покращити емоційне здоров'я через тіло, думки, дії чи роботу з власним досвідом. Такі інструменти охоплюють дихальні техніки, різноманітні вправи на рефлексію, елементи йоги, метод інтервальних навантажень тощо.

У "Базі" вказані кризові контакти, за якими варто звернутися в разі потреби психологічної підтримки. Крім того, у застосунку є можливість анонімно поділитися проблемою із психотерапевтом чи психотерапевткою.

Better Me: Mental Health

Тип: безкоштовний

Це застосунок для комплексної турботи про ментальне здоров'я. Від початку повномасштабного вторгнення він став безкоштовним для українських користувачів.

У Better Me: Mental Health зібрано керовані медитації, практики зняття стресу, дихання та покращення сну, а також сотні вправ для подолання тривоги й підвищення відчуття щастя.

Періодично в застосунку з'являються мікрокурси: наприклад, про те, як правильно взаємодіяти з людьми з ампутованими кінцівками.

VOS

Тип: безкоштовний

На початку повномасштабного вторгнення трекер ментального здоров'я VOS відкрив українцям доступ до преміумверсії.

"Ситуація в Україні важка для всіх і впливає на психічне здоров'я. Оскільки наша місія полягає в тому, щоб допомогти користувачам вилікуватися та почуватися краще, ми без вагань розблокували безкоштовний доступ до «VOS Преміум» для всіх, кого безпосередньо торкнувся цей важкий час", — наголосили тоді розробники платформи.

Преміальна підписка відкриває користувачам ексклюзивні інструменти для покращення ментального стану: щоденник, трекер настрою, афірмації, дихальні вправи, персональну аналітику, звіти про самопочуття тощо. Також у цій версії можна цілодобово консультуватися з психотерапевтами.

Calm Harm

Тип: платний (є безкоштовні можливості)

Застосунок Calm Harm фінансує благодійна організація Stem4, яка займається питаннями психічного здоров'я підлітків, проєкт націлений допомогти молоді впоратися з бажанням заподіяти собі шкоду. Він був розроблений клінічною психологинею Ніхарою Краузе та базується на психотерапевтичній методиці "Діалектична поведінкова терапія" (DBT).

"Потяг до самоушкодження схожий на хвилю. Найпотужнішою вона стає тоді, коли ви починаєте хотіти це зробити", — застерігає опис до Calm Harm. Розробники спонукають підлітків протидіяти цій компульсії за допомогою психологічних вправ та дихальних технік.

У застосунку можна вести щоденник та проводити самоаналіз, а також є контакти ліній психологічної допомоги.

Зазначають, що Calm Harm призначений для молоді віком від 13 років. Він також підходить для дорослих. Доступний англійською мовою.

Rozmova

Тип: безкоштовний

Rozmova — це платформа, на якій можна швидко та зручно обрати собі психотерапевта чи психотерапевтку. Користувачі проходять коротку анкету, у якій вказують ціль терапії, симптоми, бажану методику лікування — і отримують персоналізовану добірку кваліфікованих фахівців, які найбільше збігаються з індивідуальним запитом.

Застосунок залучає понад 500 спеціалістів і більше як 100 тисяч користувачів із 5 країн світу. Усі фахівці проходять ретельний відбір, після якого дозвіл консультувати користувачів отримують лише 4 % кандидатів. Психотерапевти Rozmova застосовують такі підходи, як когнітивно-поведінкова терапія (КПТ), тілесно орієнтована терапія, гештальт-терапія та інші.

На сайті застосунку зазначають, що 88 % користувачів помічають суттєві позитивні зміни вже після 4 сесій.

Happify

Тип: безкоштовний

Застосунок Happify також пропонує вправи, ігри та тести для подолання негативних думок, стресу й життєвих викликів. В описі вказано, що 86 % людей, які регулярно його використовують, повідомили про покращення самопочуття вже через 2 місяці.

Основні напрями роботи Happify охоплюють подолання стресу та негативних думок, розвиток впевненості в собі, підвищення кар'єрного успіху тощо.

Окрім безкоштовної, застосунок пропонує і платну версію, яка відкриває більше функцій: необмежений доступ до ігор та медитацій, 20-сторінковий звіт від інституту VIA про переваги характеру, трекер прогресу та багато іншого.

"Тиша"

Тип: безкоштовний

"Вітаємо у просторі «Тиші» — вашого провідника до внутрішнього спокою та ментального здоров'я. Наша місія — допомогти українцям розвинути навички регулювання стресу, покращити стосунки з собою та запровадити усвідомлені звички у своє життя", — йдеться в описі до застосунку.

"Тиша" пропонує користувачам понад 80 медитацій під різні запити, низку курсів як для початківців, так і для досвідчених медитувальників, дихальні практики для заспокоєння та концентрації, таймер для персоналізованих медитацій.

У застосунку відсутня реклама — для повного зосередження на психотерапевтичному процесі. Окрім цього, "Тиша" синхронізується з Apple Health, тож користувачам айфонів буде зручно відстежувати свій прогрес.

Spokiy

Тип: безкоштовний

Spokiy — це україномовний застосунок для медитації та психологічної гігієни, який допомагає відновити внутрішню рівновагу, підвищити концентрацію, понизити рівень тривожності, покращити якість сну та віднайти спокій.

"Зроблено з любов'ю до людей", — каже гасло застосунку.

Wysa

Тип: безкоштовний

Застосунок використовує штучний інтелект для спілкування з користувачами, допомагає відстежувати емоції та пропонує вправи для зниження стресу.

На сайті Wysa вказано, що 91 % користувачів назвали програму корисною — а загалом вона допомогла 6 мільйонам людей з 95 країн світу. У застосунку штучний інтелект провів 2 мільйони сеансів когнітивно-поведінкової терапії.

Суспільне Мовлення 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь