Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

В реаліях сьогодення, активні бойові дії можуть призвести до втрати документів реєстраційної справи, яка складає сукупність документів у паперовій та/або електронній формі, що подавалися для проведення реєстраційних дій.

Дата: 16.10.2024 16:11
Кількість переглядів: 11

Фото без опису

🔐 Організація зберігання реєстраційних справ покладається на керівника суб’єкта, що уповноважений на зберігання реєстраційних справ, а забезпечення зберігання реєстраційних справ покладено на посадову особу із зберігання реєстраційних справ.

У разі відсутності посадової особи із зберігання реєстраційних справ, за належне зберігання відповідає керівник такого структурного підрозділу.

🔎 У випадку нестачі в Єдиному державному реєстрі відомостей про взяття на облік реєстраційної справи за новим місцезнаходженням протягом тридцяти календарних днів з дня її поштового відправлення посадова особа із зберігання реєстраційних справ, яка надсилала реєстраційну справу, вживає заходів з її розшуку.

У нинішніх умовах, особливо важливо забезпечити належне зберігання документів реєстраційних справ. Втрата документів реєстраційної справи може призвести до обмеження прав і законних інтересів осіб, тому необхідно суворо дотримуватися встановлених процедур зберігання документів.

📃 Варто зазначити, що єдині вимоги щодо створення управлінських документів і роботи зі службовими документами, а також порядок їх архівного зберігання в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форм власності (далі ‑ установи), встановлюють Правила організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджені наказом Міністерства юстиції України 18.06.2024 № 1000/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22.06.2015 № 736/27181 (із змінами) (далі – Правила).

Ці правила є нормативно-правовим актом, обов’язковим для виконання всіма установами і вимоги цих Правил щодо забезпечення збереженості, обліку і користування документами поширюються на архіви, що зберігають документи з паперовими носіями інформації.

Відповідальність за організацію діловодства та архівної справи несе керівник установи (пункт 6 розділу 1 Правил).

❗ Задля уникнення порушень діючого законодавства в майбутньому, звертаємо Вашу увагу на вимоги нормативно-правових актів, відповідно до яких, у разі втрати документів і справ, що числяться за номенклатурою, у структурних підрозділах вживаються наступні заходи:

1. Здійснюється розшук реєстраційної справи;

2. Створюється комісія зі службового розслідування та призначається службове розслідування;

3. Видається наказ про притягнення до відповідальності осіб, винних у втраті документів або справ;

4. Складається довідка про причини відсутності документів або справ, підписана членами комісії та керівником відповідного структурного підрозділу, яка передається до архіву установи;

5. Складається акт про нестачу справ (документів) у структурних підрозділах.

Вищезазначена низка заходів вимагає відповідального підходу з боку всіх учасників процесу та дозволить уберегтися від порушень законодавства у сфері державної реєстрації.

Тож, нагадуємо про неухильне дотримання Порядку формування та зберігання реєстраційних справ, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 18.11.2016

№ 3267/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.11.2016 № 1499/206229 та Правил.

Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції /м. Одеса/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь