A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

Нарада з бджолярами Нижньосірогозької громади та суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність у сфері вирощування сільськогосподарських культур

Дата: 17.03.2021 16:15
Кількість переглядів: 233

Фото без описуСьогодні, 17 березня, селищний голова Дмитро Такаджи відкрив нараду з бджолярами Нижньосірогозької громади та суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність у сфері вирощування сільськогосподарських культур, на якій обговорили питання щодо дотримання законодавства у частині використання пестицидів, агрохімікатів та інших засобів захисту рослин.

Проводився захід Нижньосірогозьким управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, спеціалістами якого було роз’яснено правила застосування засобів захисту рослин та їх вплив на навколишнє природне середовище, тварин, комах та, зокрема, бджіл. Виконуючий обов’язки начальника Нижньосірогозьким управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергій Чебукін розповів про випадок отруєння 218 сірих журавлів через отруту проти гризунів, який стався у січні цього року на території заповідника «Асканія-Нова».

Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лариса Качкарова поінформувала присутніх, що сільгоспвиробники, які застосовують хімічні засоби захисту рослин під час цвітіння медоносних рослин, згідно статті 37 Закону України «Про бджільництво» зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані 10 км від оброблених площ. При цьому необхідно повідомити точну дату обробки, територію і культури, що будуть оброблюватися, назву препарату, форми і методи його застосування, ступінь і строки дії токсичності препарату і вказівку щодо строку ізолювання бджіл. Власники ж пасік повинні обов’язково зареєструватись у селищній раді, своєчасно надавати інформацію їй та сусіднім господарствам про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при перевозках.

Після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів. В Україні діє Інструкція по профілактиці отруєння бджіл пестицидами. Згідно статті 38 Закону України «Про бджільництво» відповідальність за порушення законодавства у галузі бджільництва несуть особи, винні у неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин; порушенні технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, що призвело до погіршення умов у ареалах розселення бджіл, а також у разі реалізації продуктів бджільництва та їх сумішей, що не пройшли ветеринарно-санітарної експертизи; ухиленні від обов'язкової ветеринарно-санітарної експертизи продуктів бджільництва та їх сумішей; реалізації на території України не зареєстрованих в Україні засобів захисту бджіл.

Дані порушення тягнуть за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України. У ході наради спеціалістами Нижньосірогозького управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та Нижньосірогозької районної державної лікарні ветеринарної медицини присутнім було роз’яснено порядок реєстрації пасік та проведення щорічних весняних протиепізоотичних заходів на пасіках; лабораторну діагностику хвороб бджіл при весняній ревізії пасік; гігієнічні вимоги при застосуванні пестицидів та захист від хімічного токсикозу та надані питання на відповіді, які виникали у ході наради.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь