A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

Представники громади взяли участь у семінарі-тренінгу «Розвиток відповідального татівства у Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях»

Дата: 26.04.2021 12:58
Кількість переглядів: 449

Фото без описуЗавідувач відділення соціальної роботи комунальної установи «Нижньосірогозький центр надання соціальних послуг» Олена ГЕРАСІМОВА  та фахівець із соціальної роботи цієї ж установи Анастасія БЕЗГІНОВА взяли участь у семінарі-тренінгу «Розвиток відповідального татівства у Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях».

Семінар відбувся у м. Херсон 21-23 квітня 2021 року в рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру, яку реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення, UNFPA і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Фото без описуМодератори  семінару – Михайло КОРЮКАЛОВ, експерт з питань гендерної рівності, тренер Фонду ООН у галузі народонаселення, UNFPA та Анастасія ЩЕРБАКОВА, програмна асистентка, Фрнду ООН у галузі народонаселення UNFPA.

Захід розпочався із знайомства учасників. Географія представлених територій  вражає: смт Нижні Сірогози, м. Нова Каховка, м.Херсон, смт Чаплинка, м. Мелітополь,  м. Бердянськ, м. Славянськ, м. Рубіжне.

Фото без описуЗалучення татусів до виконання родинних обов’язків – надзвичайно актуальна тема, особливо під час карантину. Пандемія та необхідність змін у буденному житті виявилися для багатьох родин викликами, з якими важко впоратися. 

Родинам з дітьми ще важче. Необхідність поєднувати роботу, хатні справи та організацію навчання дітей стала додатковим тягарем для багатьох сімей. Саме тому відповідальне татівство зараз важливе, як ніколи, – і ми сподіваємося, що і після карантину воно залишиться трендом. 

У світі існує безліч платформ та кампаній – як державних, так і ні – які залучають татусів до участі у розвитку дитини. Дітям дуже важливі рольові моделі обох статей, участь як матері, так і батька.

На семінарі-тренінгу було  презентовано матеріали UNFPA щодо відповідального татівства: гайди з розвитку відповідального татівств та татівських навичок, кампанії «Щастя у 4 руки», «Супертато може».

Фото без опису“Щастя у 4 руки” реалізується Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні з 2015 року. Покликана вона залучити татусів до виховання і розвитку дітей, а також просуває ідеї рівномірного розподілу домашніх обов’язків. У соціальному проєкті взяли участь відомі чоловіки – Василь Вірастюк, Тарас Тополя, Андрій П’ятов, Тарас Степаненко, Тимур Хромаєв та багато інших. Кампанія підіймає теми рівномірної відповідальності за розвиток дітей, розподілу обов’язків у родині та підтримки. 

81% чоловіків в Україні вважають, що не можуть приділяти своїм дітям більше уваги, бо багато працюють, 18% відповіли, що піклування про дітей – обов’язок жінки, 5% вважають, що не вміють цього робити, а 3% – що дитина ще занадто мала для спільного дозвілля. 26% чоловіків визнали, що приділяють дітям недостатньо часу і планують це змінювати, 19% також погоджуються, що замало часу проводять із дітьми, але наразі не мають можливості це змінити. Такий результат опитування, проведеного Дослідницькою компанією «Info Sapiens» для Фонду ООН у галузі народонаселення України серед чоловіків, які мають дітей віком до 17 років.

Щоб змінити цю ситуацію та показати, що відповідальне татівство – це не лише в інтересах дитини, а й усієї сім’ї, в Україні створюють Тато.HUB’и – спеціальні майданчики для спілкування татів, де вони можуть обмінятися досвідом, поставити запитання, які їх цікавлять, отримати консультації психологів. Зараз в Україні діє мережа з 9 таких хабів. 

Детально із мережею «Тато-хабів» в Україні та можливості, які вона пропонує, учасників заходу ознайомив Михайло КОРЮКАЛОВ.

Приємною несподіванкою стала можливість «живого» спілкування з провідним психологом проекту «Тато Хаб» в м. Олесса Андрієм КОСТЮКОМ. Дуже цікаво було поспілкуватися з безпосереднім представником діючого «Тато-хаба». Історія створення, методи залучення татів, труднощі, з якими зіштовхнулися ,  перші успіхи – неповний перелік основних тез розмови.

Велику частину, у часовому вимірі, заходу зайняло питання про грантові можливості в рамках Програми ООН з відновлення та розбудови миру. Учасники та учасниці вчилися готувати грантові заявки, складали плани проектів та комунікаційні плани з просування відповідального батьківства у своїх громадах.

Загалом, захід надихає на активне впровадження нових форм роботи на місцях, у власних громадах.

На завершення учасники  отримали сертифікати про участь у семінарі-тренінгу «Розвиток відповідального татівства у Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях». Приємним доповненням стало вручення повербанків та флеш-накопичувачів з презентаціями всіх матеріалів щодо функціонування «Тато-хабів».

Додому наші представники повернулися з новими ідеями для роботи, повні натхнення та бажанням їх реалізовувати.

Про план дій щодо впровадження відповідального батьківства на території Нижньосірогозької селищної територіальної громади  буде поінформовано найближчим часом.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь