A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

Присвячується нашим землякам – учасникам Другої світової війни та визволителям Сірогозщини від нацистських загарбників.

Дата: 09.05.2021 07:40
Кількість переглядів: 344

Фото без описуГаленко Іван Григорович, уродженець Донецької області України. У роки Другої світової війни був сержантом-розвідником 160-го Гвардійського стрілецького полку 54-ї Гвардійської стрілецької дивізії.

Звільняючи свою землю від фашистів, взяв участь у бойовій операції на Нікопольському плацдармі між селами Зелене та Верхній Рогачик Великолепетиського (нині Верхньорогачицького) Херсонської області.

Згідно з поширеною інформацією, Іван Галенко взяв участь в розвідці боєм на Нікопольському плацдармі між селами Зелене та Верхній Рогачик Великолепетиського (нині Верхньорогачицького) району Херсонської області та 20 січня 1944 року він, своїм тілом закрив амбразуру ворожої вогневої точки, рятуючи своїх товаришів від куль, тим самим повторив подвиг Олександра Матросова. Однак архівними документальними даними ця інформація не підтверджується.

У січні 1944 року сержант Іван Григорович. Галенко був нагороджений Орденом Червоної Зірки, посмертно.

За інформацією вказаною у нагородному листку, датованому 20 січня 1944 року (мовою оригіналу): «Действуя в составе группы разведчиков по взятию контрольно-пленного в ночь с 19 на 20 января 1944 года в районе I километр Южнее хутора Зеленая — 2-я, Ново-Серогозского района Запорожской области, рискуя жизнью, разминировал проход во вражеском минном поле для движения разведчиков, при этом убрал до 20 мин. В дальнейшем присоединился к действующей группе, одним из первых ворвался в траншею противника и в рукопашной схватке уничтожил 3 немецких солдат, что способствовало взятию контрольно-пленного-одного немецкого офицера.».

Важко пораненого Івана Галенка було винесено товаришами з поля бою. Перебуваючи в санітарній частині села Косаківки Херсонської області він помирає.

Похований в селі Косаківка.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь