A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

До уваги. Текст звернення депутатського корпусу Нижньосірогозької селищної ради Херсонської області до Верховної Ради України

Дата: 06.08.2021 10:00
Кількість переглядів: 962

Фото без описуЗвернення депутатського корпусу Нижньосірогозької селищної ради Херсонської області до Верховної Ради України про ініціювання внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо права складання протоколу та надання повноважень з розгляду справ про адміністративні правопорушення за самовільне випалювання рослинності або її залишків.

 

З весняного по осінній період країна переживає масовий пекельний бум - горить суха трава, лісосмуги, залишки соломи та стерня від зібраного врожаю зернових культур. І це повторюється з року в рік в наростаючій прогресії.

13 квітня 2020 року Верховна Рада ухвалила Закон № 556-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу)» . Збільшили і покарання за спалювання залишків рослинності на сільськогосподарських землях, штрафи зросли майже у 20 разів. Але навіть прийняття цього Закону жодним чином не поліпшило ситуацію.

В Україні залишається практично безкарним порушення норм природоохоронного законодавства, а саме самовільне випалювання рослинності або її залишків, через відсутність дієвого механізму реагування на правопорушення.

Порядок фіксації факту порушення та притягнення особи правопорушника до відповідальності не забезпечує належного покарання та практично повністю його виключає.

Існуючий порядок боротьби з правопорушниками-паліями доводить свою неефективність, тому вже давно назріла потреба  перегляду існуючої норми.

Депутати Нижньосірогозької селищної ради Херсонської області звертаються до Верховної Ради України з проханням врегулювати зазначене питання та внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення для забезпечення ефективного захисту навколишнього природного середовища та врегулювання питання притягнення до адміністративної відповідальності за порушення норм природоохоронного законодавства.

Відповідно до пункту 7 та 20 статті 255 КУпАП, право складання протоколів про адміністративне правопорушення за ст.77-1 КУпАП, має громадський інспектор з охорони довкілля, єгері та посадові особи користувачів мисливських угідь, уповноважених на охорону державного мисливського фонду. Повноваження щодо розгляду справ (протоколів), відповідно до статті 242-1 КУпАП має право Державна екологічна інспекція України.

Визначені Кодексом особи, за відсутності відповідних засобів та належних додаткових повноважень і навичок, з нормованим робочим днем, не можуть здійснювати  оперативне реагування,  затримувати правопорушника, встановлювати його особу, а отже і належно складати протоколи без сторонньої допомоги.

Більше того, самовільне випалювання рослинності або її залишків є найбільш характерним для сільської місцевості, де представлена обмежена кількість органів державної влади та фактично відсутні посадові особи, які мають право складати протоколи про адміністративне правопорушення за статтею 77-1 КУпАП.

Фактично, отримуючи численні звернення від сільського населення, органи місцевого самоврядування, посадові особи державних органів позбавлені можливості припинити вогняне свавілля.

       Вважаємо необхідним надати повноваження зі складання протоколів  за ст.77-1 КУпАП Національній поліції України для безпосереднього реагування на правопорушення та його негайне припинення. Досягти цього можна при внесенні змін до статті 255 КУпАП.

Також вкрай необхідними є внесення змін до статті 221 КУпАП для надання повноважень з розгляду справ про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 77-1 КУпАП, районним, районним у містах, міським чи міськрайонним судам (суддям).

Закликаємо інші місцеві ради розглянути та підтримати наше звернення до Верховної Ради України.

 

 

 

 

Звернення прийнято на Х сесії

Нижньосірогозької селищної ради

восьмого скликання

05 серпня 2021 року


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь