A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

Звернення селищного голови з нагоди відзначення 78-ої річниці вигнання нацистських окупантів із сірогозької землі та 77-ої річниці вигнання нацистських окупантів з України

Дата: 27.10.2021 23:18
Кількість переглядів: 207

Фото без описуШановні жителі Нижньосірогозької громади!

28 жовтня ми  відзначаємо 78-му річницю вигнання нацистських окупантів з Сірогозщини та 77-му річницю вигнання нацистських окупантів з України і вшановуємо пам’ять загиблих під час Другої світової війни.  Саме 28 жовтня 1944 року з території України вигнано останнього солдата нацистського рейху з  найзахіднішого регіону України — Закарпаття.

Вигнання нацистів з України стало можливим завдяки об’єднанню зусиль всієї антигітлерівської коаліції та визвольних антинацистських рухів. Спільна перемога не була б можливою без спільних зусиль.


Та сукупні людські втрати України склали значно більше, ніж втратили у цій війні Велика Британія, Сполучені Штати Америки, Польща, Канада та Франція.


Кривавий слід в історії нашого народу залишила Друга світова війна. Щорічно, 28 жовтня, громада Сірогозщини відзначає День вигнання нацистських окупантів з території рідного краю.

Адже звільнення  Херсонщини  розпочалося  з  населених нуктів Сірогозщини.  28 жовтня 1943 року зі сторони  Мелітополя армія 4-го Українського  фронту  в жорстоких  боях  наближалася  до  земель  нинішньої  Херсонщини.

Воїни  йшли  полями  через  землі нинішнього села Вільне,  по  трасі  і  зайшли  у селище  Нижні Сірогози зі східної  частини. Практично одночасно  звільнялися села  Верби і Дем’янівка. З  невеликим  інтервалом  звільнені й  усі  інші  населені пункти громади.  

Страх і горе, відчай і страждання, масовий терор, холод, голод і руйнування – все це довелося пережити сірогозцям і українцям у роки нацистської окупації. Хтось втратив батька, матір, брата, сестру або й усю рідню. Визволення Сірогозщини стало знаковою подією для жителів громади. Нагадуванням про ті жахливі часи залишилися  братські могили, у яких покояться  невідомі солдати, військовополонені, мирні жителі та  жертви Другої світової війни, які загинули під час окупації та у ході боїв за Сірогозщину.  

Сьогодні, потерпаючи від збройної агресії на сході України, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну миру та свободи, ціну людського життя та безпечного існування. Тож, плекаючи мир в Україні і в усьому світі, вшановуємо пам'ять загиблих під час Другої світової війни і сучасних захисників України у зоні АТО/ООС. 

Ми пам’ятаємо ціну миру та визволення! Наш священний обов’язок – навіки зберегти пам'ять про тих, хто боронив рідну землю. Вічна пам'ять воїнам-визволителям! Світла пам'ять Героям!

З повагою селищний голова                                      Дмитро Такаджи


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь