A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

На Сірогозщині вшанували пам’ять жертв Голодоморів

Дата: 27.11.2021 17:48
Кількість переглядів: 228

Фото без описуСьогодні, 27 листопада, біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору 1932 -1933 років та політичних репресій, який встановлено у центрі селища Нижні Сірогози, відбувся траурний мітинг-реквієм.

Керівництво разом з представниками трудових колективів Нижньосірогозької селищної ради, депутатами ради, до яких доєднались працівники віддалених робочих місць Генічеської районної державної адміністрації, вшанували пам’ять загиблих під час Голодоморів хвилиною мовчання та поклавши квіти, колоски і запаливши лампадки до пам’ятного знаку.

Голодомори – це одна з найстрашніших сторінок історії  України. Адже наш народ пережив 3 голодомори:  1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років. Голодомору передувала насильницька колективізація сільських господарств, «розкуркулення» селян, хлібозаготівельна кампанія, масовий терор на селі.

Ми маємо пам’ятати це жахіття. Адже Голодомор, що прокотився трьома потужними хвилями Україною, забрав мільйони життів, став масштабною національною трагедією, яку підсилили переселення, тюрми, табори. Наша країна, яка завжди була житницею, і  годувала не тільки Україну, залишилась без хліба. Внаслідок умисного створення умов, несумісних із життям, за менш ніж календарний рік (зима 1932 — літо 1933) в Україні загинули мільйони людей. На жаль, страшні обставини злочину та свідома заборона ведення статистки смертності унеможливлюють встановлення точної кількості й вичерпного поіменного списку жертв. За даними науковців, найбільше постраждали лісостепові регіони України із давніми козацькими традиціями та потужним національним рухом під час Української революції 1917-1921 років — Полтавщина, Черкащина, Кіровоградщина, Київщина, Поділля. У цих регіонах в окремих районах упродовж 1933 року вимерло понад половину населення.

Мільйони ні в чому не винних жертв, яких вже ніколи не повернеш, – це є наша пам’ять і водночас, застереження майбутнім поколінням всього людства.   Ми мусимо пам‘ятати про кожного, кого тогочасний режим змусив страждати і гинути страшною смертю, аби цей гіркий досвід минулого ніколи не повторився.

Ми винесли важкий урок з історії і повинні пам’ятати про всіх жертв Голодоморів. Вічна їм пам’ять!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь