A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

Сьогодні у приміщенні «Нижньосірогозький Центр надання соціальних послуг» працювала виставка «Чорнобиль. Ми живемо, тільки дякуючи їм…»

Дата: 14.12.2021 23:48
Кількість переглядів: 163

Фото без описуВиставку було оформлено працівниками Центру до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Тут були представлені як художні твори, так і документальні видання, вирізки з газет та журналів, присвячені чорнобильській трагедії та людям, які брали активну участь у її ліквідації. Також на виставці можна було оглянути дитячі малюнки. У своїх роботах діти фарбами та олівцями намалювали Чорнобиль, як вони його бачать у своїй уяві.

Значну частину виставки було присвячено саме землякам – ліквідаторам, серед яких багатьох вже немає серед живих.

Можна було тут ознайомитися і з книгою пам’яті та спогадів «Чорне вогнище скорботи», яка містить матеріал про героїв-ліквідаторів Сірогозщини з короткими біографічними даними тих, хто сьогодні живе і працює в територіальній громаді та померлих від променевої хвороби у наступні після аварії роки, спогади вдів про них. Згадується й про дітей-чорнобильців та потерпілих від аварії.

Книга побачила світ завдяки Людмилі Кривенко, вдові ліквідатора Леоніда Кривенка. Довгих п’ять років вона працювала над збором та узагальненням інформації. Спілкуючись з друзями покійного чоловіка, по зернятку збирала біографії, фото ліквідаторів. І нарешті, 26 квітня, на 35-ті роковини Чорнобильської трагедії, книга була презентована та вручена всім учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській, вдовам померлих учасників, постраждалим внаслідок Чорнобильської трагедії, а також передана освітнім та бібліотечним закладам громади.

Приємно було побачити авторку книги сьогодні на виставці, присвяченій ліквідаторам Чорнобильської трагедії та поспілкуватися з нею. Дізнатися із перших вуст дивовижні історії наших земляків, які пішли на самопожертву заради спасіння майбутнього…

Довідково.

У ліквідації аварії на ЧАЕС брали участь 28 осіб Сірогозщини, у тому числі 1 жінка – мешканка села Партизани Шевель Тетяна Андріївна, 1967 року народження, яка працювала поваром в м Чорнобиль у найспекотніші дні 1986 року ( травень-вересень)

Найбільша кількість – 14 осіб була залучена до ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи райвійськкоматом. У червні 1986 року 6 осіб були першими направлені до Чорнобильської зони.

Один із них - Остапенко Геннадій Валентинович, 1965 р.н., мешканець смт Нижні Сірогози, який до направлення на ліквідацію Чорнобильської катастрофи брав участь у бойових діях на території республіки Афганістан. У період найвищого рівня радіації він найтриваліший час – 3 місяці 16 днів 1986 року – виконував свої службові обв’язки по ліквідації наслідків у 30 - км зоні ЧАЄС. Полівода Владислав Матвійович, 1949 р.н., мешканець смт Нижні Сірогози, пропрацював в зоні катастрофи найтриваліший час - 5 місяців і 2 дня (1987-1988 роки).

Працівники органів внутрішніх справ здійснювали цілодобову охорону порядку в Чорнобильській зоні, серед них були і 3 працівники нашого району. Зона ураження включала до себе населені пункти, які розташовані не тільки на території України, а й на території інших республік. Охорону громадського порядку в Гомельській області (Білорусь) забезпечував Синявський Віктор Вікторович, 1961 р.н., мешканець смт Нижні Сірогози.

Допомогу надавали й підприємства колишнього Нижньосірогозького району, відряджаючи своїх працівників на ліквідацію наслідків катастрофи. 6 працівників направило Нижньосірогозьке АТП. Полівода Владислав Матвійович, 1949 р.н., мешканець смт Нижні Сірогози, який пропрацював в зоні катастрофи найтириваліший час - 5 місяців і 2 дня (1987-1988 роки).

В ліквідації аварії на ЧАЕС брала участь 1 жінка – мешканка села Партизани Шевель Тетяна Андріївна, 1967 р.н., яка працювала поваром в м Чорнобиль у найспекотніші дні 1986 року (травень-вересень).

Відряджало своїх працівників на допомогу і районна санітарно-епідеміологічна станція, і районна шляхова ремонтно-будівельна дільниця.

Всі працівники виконали величезний обсяг робіт.

Ліквідатори Чорнобильської катастрофи – приклад самопожертви та самовідданості. Тож у День вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС низько схиляємо голови перед тими, хто віддав життя, зупиняючи ядерний смерч, хто відвів біду від прийдешніх поколінь. Висловлюємо слова щирої подяки усім ліквідаторам, хто зробив вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Ми щиро вдячні всім, хто був причетний до ліквідації цієї трагедії. Спасибі Вам за вашу мужність, героїзм і самовіддачу. Зичимо Вам міцного здоров’я, щастя, добра і благополуччя, злагоди і достатку у ваших домівках.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь