A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

Як діяти у разі забруднення повітря сірчаним ангідридом?! До уваги жителів громади пропонуємо Дорожню карту дій у випадку виникнення загрози.

Дата: 17.12.2021 08:56
Кількість переглядів: 164

Фото без описуЛюдська діяльність призводить до того, що забруднення надходять в атмосферу в основному у двох видах - у вигляді аерозолів (зважених частинок) і газоподібних речовин.

Головні джерела аерозолів - промисловість будівельних матеріалів, виробництво цементу, відкритий видобуток вугілля і руд, чорна металургія та інші галузі. Загальна кількість аерозолів антропогенного походження, що надходять в атмосферу протягом року становить 60 млн. тонн. Це в кілька разів менше обсягу забруднень природного походження (пилові бурі, вулкани).

Набагато більшу небезпеку становлять газоподібні речовини, на частку яких припадає 80-90% всіх антропогенних викидів. Це сполуки вуглецю, сірки та азоту.

Найбільшу небезпеку являє собою забруднення сполуками сірки, що викидаються в атмосферу при спалюванні вугільного палива, нафти та природного газу, а також при виплавці кольорових металів і виробництві сірчаної кислоти. Антропогенний забруднення сіркою у два рази перевершує природне. Сірчаний ангідрид утворюється при окислюванні сірчистого ангідриду. Кінцевим продуктом реакції є аерозоль або розчин сірчаної кислоти в дощовій воді, що підкисляє ґрунт, загострює захворювання дихальних шляхів людини. Випадання аерозолю сірчаної кислоти з димових факелів хімічних підприємств відзначається при низької хмарності й високої вологості повітря. Рослини біля таких підприємств звичайно бувають густо засіяні дрібними некротичними плямами, що утворилися в місцях осідання крапель сірчаної кислоти. Пірометалургійних підприємства кольорової й чорної металургії, а також ТЕС щорічно викидають в атмосферу десятки мільйонів тонн сірчаного ангідриду.

З попаданням в атмосферу сполук сірки, азоту та хлору безпосередньо пов'язане випадання кислотних дощів, які викликають важкі наслідки.

Кислотні дощі впливають, в першу чергу, на водні ресурси, а також на грунт, викликаючи закислення. Закисленння негативно впливає на структуру, агрегатний стан грунту, пригнічує грунтову мікрофлору і рослини, викликає їх загибель. Це шкодить лісам, сільськогосподарським культурам.

Від кислотних дощів страждають будівлі і споруди, кам'яні та металеві конструкції. Особливо страждають мармурові та вапнякові споруди. З-за підвищеної кислотності міського повітря останнім часом помітно прискорилося руйнування мармурових споруд і пам'ятників, витримали натиск століть.

Особливість кислотних дощів - їх віддаленість від місця викиду оксидів сірки та азоту і прив'язка до певних географічних зонах, що пов'язано з тим, що перетворення оксидів сірки і азоту протікає порівняно повільно, а викиди заводських труб відносяться вітрами. Так, максимальна концентрація сірчаної кислоти досягається на відстані 250-300 км від місця викиду S0 2.

Необхідно відзначити, що у видаленні від джерел забруднення його хімічний склад досить стабільний.

До теперішнього часу накопичилося багато наукових даних про те, що забрудненість атмосфери, особливо у великих містах, досягла небезпечних для здоров'я людей розмірів. Забруднене повітря дратує здебільшого дихальні шляхи, викликаючи бронхіт, емфізему, астму.

Ознаки і наслідки дії забруднювачів повітря на організм людини проявляються здебільшого в погіршенні загального стану здоров'я: з'являються головні болі, нудота, відчуття слабкості, знижується або втрачається працездатність.

Ознаки отруєння сірчистим ангідридом помічають по характерному присмаку і запаху. У концентрації 6-20 см 3 / м він викликає подразнення слизових оболонок носа, горла, очей, дратуються зволожені ділянки шкіри. Особливо небезпечні поліциклічні ароматичні вуглеводні типу 3,4-бензопірену, що утворюються при неповному згорянні палива.

Шановні жителі громади, будьте обачними! Уважно ставтеся до свого здоров'я та тих, хто вас оточує! У разі виникнення підозри на забруднення повітря сірчаним ангідридом телефонуйте за номерами екстренної допомоги, вказаними у Дородній карті дій!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь