A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

На території громади з 01 березня 2022 року діятимуть  нові тарифи на комунальні послуги, єдині для всіх мешканців

Дата: 27.01.2022 09:10
Кількість переглядів: 771

Фото без описуПро це говорили 26 січня у приміщенні комунального закладу «Центр культури і дозвілля», що у селищі Нижні Сірогози, під час громадських слухань.

Економіст Нижньосірогозького КП «КОМУНСЕРВІС» Ольга Шапоняк разом з керівником підприємства Василем Василенком пояснили, що  на сьогодні тарифи на послуги водопостачання та водовідведення не відшкодовують економічно-обґрунтованих витрат на виробництво даних послуг в результаті росту цін на енергоносії та збільшення заробітної плати виробничим працівникам.

У зв’язку з постійним ростом  цін на енергоносії, пальне, матеріали, ростом мінімальної заробітної плати та, відповідно, нарахувань єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на заробітну плату, що приводе до  невідповідності діючих розмірів тарифів по водопостачанню та водовідведенню економічно-обґрунтованим витратам на надання даних послуг та внаслідок цього збитковою діяльністю КП «КОМСЕРВІС» прогнозованим є підвищення тарифів на послуги по централізованому водопостачанню та водовідведенню.

Враховуючи те, що саме  Комунальне підприємство «КОМСЕРВІС» обслуговує 68 артезіанських свердловин, водопровідну мережу довжиною 248,784 км, 5150 абонентів (10465 жителів) та каналізаційну мережу довжиною 4.1 км, було вирішено розробити єдиний тариф на централізоване водопостачання та водовідведення, який діятиме на всій території Нижньосірогозької  селищної  територіальної громади.

  Формування тарифів на централізоване водопостачання проводилось  відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 869 від 01.06.2011р. «Про  забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» , яка передбачає Порядок  формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення .

Планування витрат здійснювалось із застосуванням нормативного методу на підставі державних і галузевих нормативів використання матеріальних та паливно-енергетичних ресурсів , норм з оплати праці , нормативів витрат з управління та обслуговування виробництва. Витрати , об’єктивне нормування яких неможливе , планувались з урахуванням економічно обгрунтованих фактичних витрат за попередній рік , прогнозу індексів зміни ціни , та на підставі кошторисів виробників промислової продукції.

Всі  витрати які включені при формуванні тарифів на водопостачання  обраховані розрахунковим методом на підставі первинних бухгалтерських документів та відповідно до вимог чинного законодавства , насамперед Постанови КМУ від 01.06.2011р. № 869 .

  Основним завданням підприємства є вирішення питань, пов’язаних з  належним забезпеченням питною водою населення громади,  збирання, транспортування, розміщення побутових відходів, покращення організації благоустрою населених пунктів, обслуговування каналізаційних комунікацій, очисних споруд, каналізаційно-насосних станцій, упорядкування та виготовлення дозвільної документації  та належним утриманням комунального майна Нижньосірогозької селищної територіальної громади та інших питань, пов’язаних з веденням господарської діяльності підприємства.

Встановлення сучасного насосного обладнання на свердловинах дасть можливість зменшити на 30% витрати на електроенергію. Враховуючи факт малої щільності проживаючого населення на території громади, у зв’язку з великою відстанню між населеними пунктами, доцільно встановити на свердловинах  обладнання з дистанційним керуванням і контролем роботи насосів.

 Переобладнання одної артезіанської свердловини сучасним енергозберігаючим насосним обладнанням та системою дистанційного керування  становить  50 – 100 тис.грн., в залежності від необхідної виробничої потужності. Доцільно провести поетапну заміну насосного обладнання.

Щодо водопровідної мережі необхідно здійснити:

-        Заміну насосів типу ЄЦВ на енергозберігаючі типу на  артезіанських свердловинах.

-        Заміну запірної арматури на артезіанських свердловинах.

-        Встановлення приладів обліку води на всіх діючих арт. свердловинах..

-        Встановлення регулюючої та запірної арматури в технічних колодязях на вуличній мережі системи водопостачання.

-        Залізобетонні кільця діаметром 1,5 м

-        Організація зон охорони на арт. свердловинах.

-        Потребують заміни башт Рожновського - 5 одиниць.

Окреме питання - каналізаційна мережа селища Нижні Сірогози, яка збудована ще у період 60- х кінця 80 – х років минулого століття.

На сьогоднішній день існують проблемні ділянки, які потребують  заміни каналізаційного трубопроводу, насосів та проведення ремонтних робіт  каналізаційних колодязів, заміни запірної арматури та встановлення каналізаційних люків.

На громадських слуханнях, відповідно списку зареєстрованих, присутні були мешканці громади у кількості 38 чоловік.

Учасники громадських слухань вирішили:

Рекомендувати виконкому селищної ради затвердити та ввести з 01 березня 2022 року в дію наступні тарифи на комунальні послуги для населення та підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності:

 

Одиниця виміру

водопостачання

водовідведення

Економічно обґрунтований тариф без ПДВ:

Для населення

грн

26,64

32,78

Для бюджетних установ

грн

28,86

35,52

Для інших

грн

29,97

36,88

Податок на додану вартість 20%

Для населення

грн

5,33

6,56

Для бюджетних установ

грн

5,77

7,10

Для інших

грн

5,99

7,38

Економічно обґрунтований тариф з ПДВ:

Для населення

грн

32,00

39,30

Для бюджетних установ

грн

34,60

42,60

Для інших

грн

36,00

44,30

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь