Нижньосірогозька селищна територіальна громада
Генічеський район, Херсонська область

У 2023 році в Україні на кір захворіли 65 людей — це вшестеро більше, ніж 2022 року (11). За перші три місяці 2024 року зареєстровано 23 випадки захворювання проти 9 за аналогічний період минулого року.

Дата: 25.04.2024 08:54
Кількість переглядів: 9

Фото без опису

Кір — одне з найзаразніших інфекційних захворювань: 9 із 10 невакцинованих людей ризикують занедужати після контакту з хворим. Найбільш уразливі до інфекції діти, які не мають щеплень.

💔 Востаннє спалах кору в Україні був зафіксований у 2017–2019 роках. Тоді померли 25 дітей і 16 дорослих. Головна причина спалахів кору — низьке охоплення профілактичними щепленнями.

🩹За підсумками 2023 року в Україні щеплення проти кору, паротиту і краснухи (КПК) отримали 92,4% однорічних дітей і 87,3% 6-річних. Для створення колективного імунітету потрібно, щоб вакцинувалися 95% населення.

🗓 Кожна дитина має отримати дві дози вакцини КПК — у 12 місяців та в 6 років. Щеплення — безоплатні та допомагають сформувати специфічний імунітет проти всіх трьох інфекцій.

📍 Чому важливо зробити це щеплення? Бо всі три хвороби мають тривалі важкі наслідки, а специфічних ліків проти них немає.

👉 Серед ускладнень кору — запалення легень (пневмонія), вушна інфекція (отит), запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні наслідки, зокрема інвалідність і смерть.

👉 Якщо жінка перенесе краснуху напередодні зачаття чи під час вагітності, в більшості випадків плід матиме численні вади розвитку, а у 20% — загине.

👉 Паротит, відомий також як свинка, має безліч ускладнень — запалення спинного і головного мозку, молочних залоз, яєчників чи тестикул. Поширений наслідок паротиту в чоловіків — атрофія тестикул і тимчасова втрата фертильності.

Як бачите, ці захворювання жодним чином не можна назвати легкими дитячими інфекціями. Від того, чи вакцинуєте ви свою дитину проти кору, паротиту і краснухи, залежать життя і здоров’я не лише її, а й ваших онуків.

❗️ Якщо ваша дитина пропустила планове щеплення, надолужте його якнайшвидше! Якщо таких щеплень декілька, сімейний лікар складе індивідуальний графік вакцинації.

Центр громадського здоров’я України 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь